ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – «Η αγορά δεν λειτουργεί με υπουργικές αποφάσεις…»

Οικονομία

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μήτσης, σε δήλωσή του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει ότι η αγορά δεν ρυθμίζεται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ενώ θέτει και θέμα ελεγκτικών μηχανισμών καθώς όπως λέει δεν υπάρχουν εκείνα τα αρμόδια όργανα για να διαπιστωθεί εάν και εφόσον θα λειτουργήσει στην πράξη η απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού: «Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε διακατεχόμαστε από «φοβικά σύνδρομα» για τις ξαφνικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με το προσωπικό που απασχολούμε, καθώς με τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι από εμάς πορευτήκαμε και αντέξαμε, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Πρέπει ωστόσο, να είναι κατανοητό στην κεντρική διοίκηση πως η αγορά δε ρυθμίζεται με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου και ξερά «εντέλλεστε», όταν μάλιστα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πλήρως αποδιαρθρωμένος, επομένως ποιος θα ελέγξει την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης που ενδεχομένως θα έλθει να λειτουργήσει ως αθέμιτος ανταγωνισμός, ανάμεσα στην επιχείρηση που θα την εφαρμόσει κι εκείνη που δεν θα την εφαρμόσει, με διάφορα τρικ;»
Παράλληλα, ο κ. Μήτσης υποστήριξε ότι ο «επιμελητηριακός κόσμος στήριξε ανέκαθεν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, τη «διόρθωση» του μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που να συμβαδίζει με την εικόνα της αγοράς. Η σημερινή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 11% (10,9% για την ακρίβεια) δεν αντιστοιχεί σε καμία ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Όταν μάλιστα, η αύξηση αυτή δε συνοδεύεται από κανένα άλλο μέτρο, όπως η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά, τουλάχιστον επίπεδα για τους εργαζομένους και η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει κίνδυνος το μέτρο να λειτουργήσει αντίθετα από το προσδοκώμενο, για την απασχόληση στη χώρα» καταλήγει.