Άνοιξαν οι πλατφόρμες αιτήσεων για τη μείωση ενοικίου

Οικονομία

Διαθέσιμη σε Εργάνη και supportemployees.yeka.gr η δυνατότητα δήλωσης για έκπτωση 40%.

Άνοιξαν στην «Εργάνη» αλλά και στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr οι εφαρμογές για τη δυνατότητα δήλωσης των στοιχείων του ακινήτου, προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι, που πλήττονται από την πανδημία να  λάβουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μείωση ενοικίου κατά 40% για τον Απρίλιο δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, από τον κορωνοϊό και όχι μόνο εκείνοι που έχουν προβεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεων τους μετά από  κρατική εντολή.

Οι δικαιούχοι πλέον μπορούν να δηλώνουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες τα στοιχεία του εκμισθωτή τους, με τη  προϋπόθεση ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία και για την εκμίσθωση της επαγγελματικής τους στέγης, αντίστοιχα.

Προϋποθέσεις

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους ωστόσο, τη μείωση του 40% δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί που τελούν σε αναστολή σύμβασης και όχι όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που υπολειτουργεί.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις από τις 11/4/2020 την έκπτωση μπορούν να έχουν και όσες έκλεισαν με κρατική εντολή και όσες πλήττονται από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου, ήταν η τελευταία ημέρα του τριημέρου των διορθώσεων ωστόσο αναμένεται να ακολουθήσουν δύο νέοι κύκλοι αιτήσεων και διορθώσεων και για τους εργαζομένους που θα μπαίνουν σε αναστολή έως και τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 1 μπορούν να υποβάλουν δήλωση την Τρίτη 21 Απριλίου, προκειμένου να πληρωθούν από τις 5 Μαΐου και μετά.

Όσοι δε, υποβάλουν δηλώσεις έως τις 20 Απριλίου, στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, θα μπορούν να διορθώνουν από 21 έως 23 Απριλίου, ενώ όσοι δηλώσουν από 21 έως 30 Απριλίου, θα διορθώνουν από την 1η ως τις 3 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα «Εργάνη» μπορούν να υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων από τους εργοδότες και δηλώσεις για έκπτωση ενοικίου. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ενταχθεί στις κλεισμένες με κρατική εντολή, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ισχύουν από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ανεξάρτητα από το πότε ο εργοδότης θα κάνει τη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

Για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στις υπολειτουργούσες βάσει ΚΑΔ, τότε οι αναστολές συμβάσεων εργασίας ισχύουν από την ημέρα υποβολής της δήλωσης του εργοδότη στην «Εργάνη» και αυθημερόν γνωστοποίησης στον εργαζόμενο και διαρκούν 45 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται είτε ως κλεισμένες (βάσει υποκαταστήματος) είτε και ως πληττόμενες, μπορούν να επιλέξουν, που θα ενταχθούν.

Στην πρώτη περίπτωση, όπου επιλέγουν κλεισμένες, οι συμβάσεις των εργαζομένων τους θα θεωρούνται σε αναστολή για την περίοδο 15 Μαρτίου με 30 Απριλίου, ενώ αν θεωρούνται πληττόμενες για το 45ήμερο που ο εργοδότης το δηλώσει στο σύστημα.

 

 

Με πληροφορίες της Καθημερινής