Ζωντανό το ενδιαφέρον και της Περιφέρειας για το παλιό Πανεπιστήμιο

Νέα

Αλ. Καχριμάνης: Δεν είμαστε ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου

Θέση για το ζήτημα της παραχώρησης του παλιού Πανεπιστημίου στην τοπική αυτοδιοίκηση πήρε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, στην οποία συζητήθηκαν και ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, με την παραχώρηση του κτηρίου στη Δομπόλη να είναι ένα από αυτά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε μια κεκαλυμμένη δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του δημάρχου Μ. Ελισάφ να υποβάλλει αίτημα στον Πρωθυπουργό για την παραχώρηση του κτηρίου στη Δομπόλη, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέου δημαρχείου ή να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες

Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι και η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτηρίου, με την επισήμανση, ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο εάν η αναφορά στα έγγραφα της Κτηματικής για την παραχώρηση στην Περιφέρεια αναφέρεται στην αιρετή ή στην Αποκεντρωμένη. «Πουθενά δεν αναφέρεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει η περιφέρεια από το 2013 για την αξιοποίηση του κτηρίου με την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές με εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη. Μία πρόταση όμως που είχε απορριφθεί από την τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφα της συντονίστριας κας Ευταξά προέβαλλε το επιχείρημα, ότι στο κτήριο πρέπει να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και το έργο να γίνει με κρατική χρηματοδότηση.

«Έχουμε υποβάλει φάκελο για την παραχώρηση στην Περιφέρεια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με όλους για τι δεν πρέπει το κτήριο να μείνει άλλο έτσι. Η κα Ευταξά τότε δε βοήθησε στην πρότασή μας. Δεν είμαστε ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου. Το θέμα είναι, το κτήριο να αποκτήσει οντότητα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως και αυτή του κ. δημάρχου. Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, εάν μας πέφτει λόγος, θα συνεργαστούμε με όλους και θα αποφασίσουμε από κοινού», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

Η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος μετέφερε στον πρωθυπουργό το καθολικό αίτημα της πόλης για την αξιοποίηση του κτηρίου του Παλιού Πανεπιστημίου και το ενδιαφέρον της σημερινής Δημοτικής Αρχής να παραχωρηθεί στο Δήμο ώστε να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες της πόλης.

«Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων σε έναν χώρο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο αλλά και τους πολίτες», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερα για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Το ενδιαφέρον του είναι αμέριστο. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα δρομολογηθούν ευχάριστες εξελίξεις για την πόλη μας», τόνισε ο δήμαρχος.

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την πανδημία. Προβλήματα που δοκιμάζουν την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Ο πρωθυπουργός εξήρε την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε στα Γιάννενα και την Ήπειρο τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Αναφορικά με το δάνειο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η εμπλοκή και ενασχόληση της Περιφέρειας με το συγκεκριμένο κτήριο έρχεται από το παρελθόν, αφού για την επισκευή και διαρρύθμιση του παραχωρηθέντος κτηρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Ηπείρου είχαν συναφθεί μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κάλυψη των τοκοχρεωλυτικών δόσεων προέκυψε από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, που εγγραφόταν αντίστοιχα στον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία δόση αποπληρώθηκε στις 31.12.2017.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφραστεί διαχρονικά, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι «καθαρό» ως προς την κυριότητά του και ως προς τη χρήση του.