ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ – Οι απουσίες οδήγησαν σε αναβολή της δίκης

Νέα
  • Η οικογένεια αναζητά την αλήθεια

Αναβλήθηκε για τις 8 Απριλίου η δίκη των εννιά Κρητικών, σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Η εκδίκαση της υπόθεσης, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, αναβλήθηκε, καθώς απουσίαζαν εννιά από τους είκοσι μάρτυρες ανάμεσά τους, τέσσερις ουσιαστικοί, όπως έκρινε το Δικαστήριο.
Οι κατηγορούμενοι, έξι άτομα από το Ηράκλειο, δύο από το Ρέθυμνο και ένας από τα Χανιά, δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Το δικαστήριο, επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 59 ευρώ σε όσους μάρτυρες δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, το δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να ξεκινήσει η δίκη, με τους παρόντες μάρτυρες και κυρίως με την οικογένεια του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, με το αιτιολογικό, ότι θα αναγκάζονταν να διακόψει και στη συνέχεια θα ήταν πιθανή μία νέα αναβολή, λόγω της επανάληψης των απουσιών των μαρτύρων.
Το δικαστήριο πάντως έχει το δικαίωμα να ζητήσει και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.
Τόσο εντός όσο και εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, από νωρίς το πρωί είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αποτραπεί το παραμικρό επεισόδιο. Αυστηρός και μάλιστα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων, ήταν και ο σωματικός έλεγχος στην είσοδο της αίθουσας. Όλα ωστόσο κύλησαν ομαλά, χωρίς να χρειαστεί η παραμικρή επέμβαση των αστυνομικών αρχών.

Η οικογένεια αναζητά την αλήθεια

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, έφτασαν λίγο μετά τις 9.30 τα μέλη της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι γονείς του, η αδελφή του και άλλα συγγενικά πρόσωπα. Ο χρόνος, αποδεικνύεται, ότι δε γιατρεύει όλες τις πληγές, με την οικογένεια, να περιμένει, όπως ανέφερε ο νομικός της εκπρόσωπος Δημ. Μπούκας, να λάμψει η αλήθεια στο δικαστήριο και να φωτιστούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν το παιδί τους στο θάνατο. Στα αξιοσημείωτα, ότι η οικογένεια, θεωρεί, ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε, και προς ενίσχυση της άποψης αυτής, προστίθεται η άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, υπόθεση που εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση.
«Η οικογένεια αναζητά την αλήθεια και από το δικαστήριο να επιβεβαιώσει κάποια πράγματα που προκύπτουν από τη δικογραφία. Δε θεωρεί, ότι ο Βαγγέλης αυτοκτόνησε. Ήταν ένα παιδί που έχαιρε σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας, χωρίς καταθλιπτικά στοιχεία, με επικοινωνία καθημερινή με την οικογένειά του. Επομένως, η οικογένεια θεωρεί, ότι κάποιος ή κάποιοι τον σκότωσαν», ανέφερε ο κ. Μπούκας.

«Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει η δίκη»

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, Γεώργιος Κοκοσάλης επέρριψε τις ευθύνες για την αναβολή της εκδίκασης στην απουσία των μαρτύρων, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που έχουν λόγους, όπως είπε, να μη γίνει η δίκη.
«Οι μάρτυρες σε μία ποινική δίκη είναι πολύ σημαντικοί και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιθυμία της υπεράσπισης ήταν να αρχίσει η δίκη, όμως κάποιοι δεν θέλουν και γι’ αυτό δεν εμφανίστηκαν. Είναι δυνατόν να μην έρχεται ο συγκάτοικος του Βαγγέλη;», αναρωτήθηκε ο κ. Κοκοσάλης, που υπερασπίστηκε από την άλλη το δικαίωμα των κατηγορουμένων να εκπροσωπηθούν από δικηγόρους στη δίκη.
«Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπηθούν από συνήγορο. Εκτιμούμε, ότι όταν ξεκινήσει η δίκη θα χρειαστούν 4-5 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί και όταν έρθει η ώρα των απολογιών ίσως κάποιος ή κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, να έρθουν. Μη δαιμονοποιούμε ένα δικαίωμα του κατηγορούμενου που προκύπτει από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης.
Επί της νομικής διάστασης της απουσίας και των κατηγορουμένων συμφώνησε και ο κ. Μπούκας, τονίζοντας όμως, ότι υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα.
«Η οικογένεια δε δημοσιοποίησε ποτέ κανένα όνομα, δεν έδειξε ποτέ κανέναν με το δάχτυλο, αλλά περιμένει να δει εάν και ποιοι διέπραξαν σε βάρος του Βαγγέλη τα αδικήματα. Θα ήθελε η οικογένεια να έρθουν οι κατηγορούμενοι γιατί ίσως πουν πράγματα που γνωρίζουν», σημείωσε ο κ. Μπούκας.

Κοινωνική πίεση σε κατηγορούμενους

Σε πρόσφατη κοινή τους δήλωση τρεις εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, υποστήριξαν, ότι οι κατηγορούμενοι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού και ο κ. Κοκοσάλης επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοούσαν.
«Οι κατηγορούμενοι λυπούνται για την απώλεια του αγαπημένου τους φίλου και έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπος την αγάπη και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του Βαγγέλη. Η στάση της οικογένειας είναι απόλυτα αξιοπρεπής. Η υπόθεση όμως, όπως έχει παραπεμφθεί, θεωρούμε, ότι δεν είναι απόρροια του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας. Η Κρήτη είναι ένα μικρό γεωγραφικό διαμέρισμα. Όταν διέρρευσε ότι κάποιοι είναι κατηγορούμενου για την υπόθεση του Βαγγέλη, δέχθηκαν ισχυρές κοινωνικές πιέσεις και αυτό είναι που επισημάναμε», σημείωσε ο κ. Κοκοσάλης.