dimarxeio-ioanninon-new

Υπερψηφίστηκε η δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις

Νέα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Πέμπτης η δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως είχε εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα.

Το ζήτημα υπερψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είχε αποχωρήσει μετά την συζήτηση εκτός ημερήσιας, και της Αριστερής Παρέμβασης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας τα μέτρα είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου ο οποίος έρχεται έμπρακτα αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων που εισήλθαν σε έναν νέο κύκλο απαγορευτικών μέτρων από το κεντρικό κράτος.

1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ΠΝΠ.

2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού ή του ειδικού συντελεστή.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών θα υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τους κωδικούς δραστηριότητας της επιχείρησής τους, μετά από ηλεκτρονική αίτησή τους, με τη συνυποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα καθορίσει η υπηρεσία και τα οποία θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

3. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Για τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη για την χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών έρχεται να στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να παραμείνουν ζωντανές μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19, για να μη καταρρεύσει  ο κορμός της τοπικής μας οικονομίας και εκτοξευθεί η ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, για να μη βιώσουμε μία άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική κρίση» τόνισε ο κ. Βάββας.

Υπογράμμισε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου αφενός και το θεσμικό πλαίσιο αφετέρου δεν επιτρέπουν την λήψη περισσοτέρων μέτρων κάτι όμως που οφείλει να πράξει η πολιτεία, ειδικά μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω απώλειες εσόδων.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Την απόσυρση του θέματος τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τεχνικούς λόγους πρότεινε ο εισηγητής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», Θωμάς Γιωτίτσας, σημειώνοντας, ότι μετά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων θα χρειαστεί επικαιροποίηση του σχεδίου της δημοτικής αρχής.

«Προτρέξατε να προεξοφλήσετε τα μέτρα με δηλώσεις σας πριν καν τα αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς όμως να γνωρίζετε ούτε το ύψος της δαπάνης ούτε τη διαδικασία υλοποίησης. Μετά από τόσους μήνες η δική μας πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη παραμένει η μόνη κοστολογημένη. Μας καλείτε σήμερα να πάρουμε μια πολιτική απόφαση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν γνωρίζετε ούτε εσείς τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Δεν υπάρχει κοστολόγηση. Πρέπει λοιπόν να αποσύρετε το θέμα, να συζητήσουμε, όπως υποσχεθήκατε, αλλά δεν το κάνατε πράξη όλοι μαζί, να δούμε τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων και να πάρουμε μια απόφαση οριζόντιας μείωσης των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περί λαϊκισμού που ακούστηκαν από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι είναι αυτή που έσπευσε να επικοινωνήσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων πριν το δημ. συμβούλιο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, αν είχαν ληφθεί νωρίτερα, προφανώς και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στο 2020 και μάλιστα από τον Ιούνιο.

«Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή καθυστέρησε δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να δουν κάποιο όφελος την τρέχουσα χρονιά.

Εμείς είχαμε τη διάθεση να προσέλθουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλοι μαζί για να είναι αποτελεσματικά τα όποια μέτρα αποφασίσουμε. Η δημοτική αρχή όμως δεν ξέρει ούτε καν η ίδια πως θα εφαρμοστούν. Βρίσκεται σε ένα χάος».

Την αξιοποίηση του πλεονάσματος των 7 εκ. ευρώ στα ανταποδοτικά, αλλά και του επιπλέον ποσού, το οποίο θα καταλήξει στα ταμεία του δήμου μέσω τη αύξησης των δηλωθέντων τετραγωνικών, που υπολογίζεται σε 1 εκ. πρότεινε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με εισηγητή τον Β. Κοσμά.

«Προτείνουμε τα προαναφερόμενα ποσά να διατεθούν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

Α) για πρόσθετη δέσμη (3η δέσμη) μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών του δήμου και

Β) για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε όλον τον δήμο, με αναλογικό τρόπο, ώστε να προκύψει σύγκλιση χρεώσεων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Είναι προφανές και αντιληπτό σε όλους ότι το προϋπολογιζόμενο ποσό των 700.000€, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που συζητάμε σήμερα, πόρρω απέχει από το να λογίζεται ως ύστατη οικονομική δυνατότητα του δήμου.

Η θετική ψήφος είναι δεδομένη, οι διεκδικήσεις, όμως, για περαιτέρω ελαφρυντικά μέτρα, λόγω των ταμειακών δυνατοτήτων του δήμου, θα παραμείνουν ενεργές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Βλ. Παπαχρήστος από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» ισχυρίστηκε, ότι τα μέτρα με τον αναδρομικό τους χαρακτήρα από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021, δε θα έχουν καμία άμεση επίπτωση στα οικονομικά των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες θα έχουν βάλει λουκέτο, όταν θα γίνει ο συμψηφισμός με τις οφειλές.

Δριμύ κατηγορώ προς τη δημ. αρχή για την στάση της και το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης μέτρων εξαπέλυσε ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση.

Θετική ψήφο τέλος έδωσαν οι παρατάξεις των Ν. Γκόντα και Αρ. Μπαρτζώκα αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ απαντώντας στα επιχειρήματα, την κριτική και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «λαϊκισμό» και τόνισε, ότι οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου είναι σαφείς και περιορισμένες, προσθέτοντας, ότι είναι η Πολιτεία εκείνη, που οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις, ειδικά μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω απώλειες εσόδων.