ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ – Ανοιχτά ζητήματα η μείωση ΦΠΑ και η εργατική νομοθεσία

Νέα

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκεται η Ομοσπονδία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ καθώς βασικό της αίτημα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ έγινε δεκτή με αισιοδοξία από τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ μένει να διασαφηνιστεί το αν θα εφαρμοστεί και στον τομέα των μεταφορών.
Η εφαρμογή μικρότερου ΦΠΑ στα υπεραστικά ΚΤΕΛ μπορεί να σηματοδοτήσει μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και στο κόστος λειτουργίας τους.
Ένα δεύτερο στοίχημα της Ομοσπονδίας είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρ. Γκίκα και η επίλυση προβλημάτων της εργατικής νομοθεσίας στα ΚΤΕΛ, που θα αποβούν προς όφελος του επιβατικού κοινού, των μετόχων και των εργαζομένων.
Στις αρχές Οκτωβρίου η πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών Λεωφορείων παρουσία πιθανότατα και του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή.
Ο κλάδος επίσης αντιμετωπίζει με θετική διάθεση την προοπτική ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, που σε μεγάλο βαθμό βέβαια δεν έχει άμεση ανάγκη όμως στην πορεία θα απαιτηθούν τέτοιου είδους αποφάσεις.
«Ευελπιστούμε ότι το 2020 θα είναι μία νέα χρονιά για την έναρξη της συζήτησης με το υπουργείο ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των μεταφορών», ανέφερε ο κ. Γκίκας.

Καλοκαίρι με αυξημένη κίνηση

Σημάδια αύξησης δείχνει η επιβατική κίνηση από την Αθήνα κατά κύριο λόγο τις τελευταίες ημέρες κάτι που ερμηνεύεται από την έναρξη της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών για τους ετεροδημότες.
Αντιθέτως πάντως το πρώτο 7μηνο του 2019 δεν διαφοροποιείται σε επίπεδο κίνησης με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ένα διάστημα 20 ημερών το χειμώνα όπου λόγω των χιονοπτώσεων στα Γιάννενα υπήρξε κατακόρυφη πτώση της κίνησης.
Μεγάλη αύξηση όμως σημειώνεται στην κίνηση των καλοκαιρινών προορισμών και ειδικά προς τα ηπειρωτικά παράλια, Σύβοτα και Πάργα με δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ καθημερινά και το Σαββατοκύριακο.