ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Ε.Π. Ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Πράσινο φως» για τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης

Νέα

Σάρκα και οστά παίρνει ένα μεγάλο έργο που αφορά το κυκλοφοριακό θέμα όλης της πόλης μιας και η Περιφέρεια έδωσε «πράσινο φως» και εντάσσει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος2014-2020» τον Μεγάλο Δακτυλίο της πόλης των Ιωαννίνων. Την απόφαση υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και είναι η πράξη «Ολοκλήρωση Μεγάλου Δακτυλίου Πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου- Κόμβος Βογιάνου)». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 27.336.070,75 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η προτεινόμενη πράξη αφορά την υλοποίηση του έργου: «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)». Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στην συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάνου και καταλήγει στην συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο. Έχει συνολικό μήκος 4.360,00 m περίπου. Στο οδικό δίκτυο, εκτός της Αρτηρίας, περιλαμβάνονται παράπλευροι και κάθετοι οδοί, καθώς και επτά 7 ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η ασφαλής σύνδεση και εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών.
Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά από το σημείο έναρξης του έργου και μέχρι τη διέλευση της Λεωφόρου Ιωνίας (συνέχεια της Λεωφόρου Γεννηματά), όπου προβλέπεται η κύρια αρτηρία και οι παράπλευροι οδοί, για την ασφαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των παρακείμενων οικισμών και δραστηριοτήτων. Τέλος στο εν λόγω τμήμα κατασκευάζονται τρεις ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι.
Το τελευταίο τμήμα της οδού μετά το κόμβο (ΚΚ7) η αρτηρία κινείται μεταξύ του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Ανατολής και του εκτός σχεδίου τμήματός της. Στο τμήμα αυτό δεν προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρων οδών. Η περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή και στο τμήμα αυτό διατάσσεται ισόπεδα με την αρτηρία. Στην δεξιά πλευρά της αρτηρίας (A7) κατασκευάζεται Τοίχος Οπλισμένης Γης. Στο τέλος αυτού του τμήματος και στην συμβολή της αρτηρίας με την οδό Ιωαννίνων διαμορφώνεται ισόπεδος κυκλικός κόμβος (KK8), ο οποίος εξυπηρετεί και την σύνδεση με το Πανηπειρωτικό Στάδιο. Στο ανατολικό άκρο του κόμβου και από τις δύο πλευρές της αρτηρίας διαμορφώνονται επιφάνειες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στάθμευση ποδηλάτων, και ανάπαυση πεζών.
Σε όλο το μήκος της οδού, επί της κεντρικής νησίδας, των παράπλευρων νησίδων και στους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους προβλέπεται φύτευση σύμφωνα με την οριστική μελέτη φύτευσης της οδού.
Επιπροσθέτως προβλέπονται διατάξεις αποστράγγισης της οδού. Επίσης θα εκτελεστούν εργασίες μεταφοράς δικτύων ΔΕΔΔΗΕ.
Τέλος κατά μήκος της οδού προβλέπεται η εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού με Σύστημα Τηλεδιαχείρισης Φωτισμού.
Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 23/09/2019 και λήξης η 29/12/2023.

Ικανοποίηση από το δήμο Ιωαννιτών
Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίηση της για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» του μεγάλου δακτυλίου της πόλης με προϋπολογισμό 27,3 εκατομμύρια.
«Οι υπηρεσίες του Δήμου αποδεικνύουν πως έχουν και την αρτιότητα και την δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν μεγάλα έργα.
Στο εξής θα κληθούν να τα υλοποιήσουν κιόλας.
Δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες για την δημοπράτηση και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση.

«Χαιρετίζει την απόφαση η Ενότητα Πολιτών»
Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» ως η παράταξη επί της θητείας της οποίας σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση το έργο του «Μεγάλου Δακτυλίου» χαιρετίζει την απόφαση ένταξης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΠΕΠ από όπου και θα χρηματοδοτηθεί.Σημειώνεται πως ως Δημοτική Αρχή είχαν προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα τις θετικές εξελίξεις.
«Από εδώ και πέρα είναι ευθύνη της νέας Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στο τελικό στάδιο διασφάλισης υλοποίησης του έργου.
Εμείς θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθούμε την εξέλιξή του, όπως θα κάνουμε άλλωστε και για όλα τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη, ώριμα και με διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν προς όφελος του τόπου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ