Βήματα εξωστρέφειας σε συνθήκες δύσκολες

Νέα

Δύσκολη είναι η κατάσταση στον τουρισμό τόσο του εξωτερικού όσο και του εγχώριου

Δύσκολη είναι η κατάσταση στον τουρισμό τόσο του εξωτερικού όσο και του εγχώριου καθώς η περίοδος συνοδεύεται από ρευστότητα και ανησυχία εξαιτίας των μεταλλάξεων της νόσου COVID-19.
Η δυσκολία αποτυπώνεται και στην πόλη μας παρά τις προσπάθειες που κάνει η δημοτική αρχή η οποία έκανε την πρώτη ψηφιακή καμπάνια προβολής των Ιωαννίνων.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η έκδοση νέου υλικού σε έντυπη και ψηφιακή μορφή όπως και η παραγωγή βίντεο προβολής της πόλης.
Ο Δήμος οργανώνει τα επόμενα βήματα εξωστρέφειας μέσα σε συνθήκες δύσκολες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα πάντα, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.
«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη και μεταβατική περίοδο. Μία περίοδο που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταλλάξεις και την πορεία του εμβολιασμού» σημείωσε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως για την πόλη των Ιωαννίνων το πρώτο και σημαντικό ζητούμενο είναι να μην οδηγηθούν σε ματαίωση μεγάλες εκδηλώσεις –αθλητικές και συνεδριακές- που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.
«Οφείλουμε να διατηρήσουμε καλές υγειονομικές συνθήκες ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ήδη τον Ιούνιο με τα υβριδικά συνέδρια που έγιναν η πόλη φιλοξένησε σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια συνεχή παρουσία σε εθνικά και διεθνή μέσα με συνεντεύξεις και αφιερώματα ενώ μετείχαμε σε πολλές τηλεδιασκέψεις. Αυτό που συναντούμε είναι ένα πολύ θετικό κλίμα για τα Γιάννενα αλλά και μία επιφυλακτικότητα λόγω της πανδημίας» υπογράμμισε.
Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Γιώργος Λώλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ψηφιακή καμπάνια που ολοκληρώθηκε με χρήση για πρώτη φορά σύγχρονων ψηφιακών μέσων όπως τα κοινωνικά δίκτυα και οι πλατφόρμες της Google. Η καμπάνια αυτή είχε απήχηση και μπορεί να λειτουργήσει ως η βάση για να ακολουθήσει αντίστοιχη περισσότερο στοχευμένη είτε σε περιοχές είτε σε ηλικίες.

Τρία βίντεο διαφορετικής διάρκειας

Από τον Δήμο ολοκληρώθηκε η παραγωγή, εγκρίθηκαν από τον ΕΟΤ και είναι ήδη διαθέσιμα τρία βίντεο προβολής της περιοχής.
Επίσης, δημιουργήθηκαν ταξιδιωτικοί οδηγοί –ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες. «Οι προσπάθειές μας κατά την διάρκεια των μηνών της πανδημίας δεν περιορίστηκαν τουναντίον ακολούθησαν τις επιταγές της εποχής και ενισχύθηκαν μέσω ποικίλων δράσεων προβολής ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα της σταδιακής επανεκκίνησης του τουρισμού» υπογράμμισε ο κ. Λώλης.
Ο σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σπύρος Πέγκας επικεντρώθηκε στην καμπάνια αλλά και στα όσα θέλουν να κάνουν στο επόμενο διάστημα: «Η ψηφιακή καμπάνια που υλοποιήθηκε ήταν πολύ σημαντική και πετυχημένη, με ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην εσωτερική αγορά» ανέφερε για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η χρονιά παραμένει δύσκολη για τον τουριστικό τομέα και έκανε γνωστό ότι τα Γιάννενα θα είναι ένας από τους δέκα αστικούς προορισμούς που θα περιλαμβάνονται στην καμπάνια που θα υλοποιήσει ο ΕΟΤ κατά την χειμερινή περίοδο».
Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα για το Δήμο Ιωαννιτών ανέφερε ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού. Σκοπός του γραφείου αυτού θα είναι η προσέλκυση διεθνών συνεδρίων, κάτι που λείπει από την πόλη και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το διεθνές της αποτύπωμα.
Πέραν αυτού σχεδιάζεται επίσκεψη τον Σεπτέμβριο στα Τίρανα για εμβάθυνση των συνεργασιών, επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία στο πλαίσιο της διπλωματίας πόλεων, συμμετοχή σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού –εφόσον υλοποιηθούν- καθώς και νέες συναντήσεις για την διασύνδεση του αεροδρομίου με νέους προορισμούς.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Πέγκας θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Ένωση Ξενοδόχων: Ήμασταν από τους ανερχόμενους προορισμούς

Στο μεταξύ, για τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον τουρισμό, τοποθετήθηκε και η Ένωση Ξενοδόχων, με αφορμή την κόντρα στο περιφερειακό συμβούλιο μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Σταύρου Ιωάννου και του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλου, με τον δεύτερο να κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για χαμηλές επιδόσεις. Η Ένωση Ξενοδόχων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τον τουρισμό το τελευταίο διάστημα, θα θέλαμε κι εμείς ως επαγγελματίες του κλάδου να τοποθετηθούμε και να αναφέρουμε τα εξής :
-Μέχρι να ξεσπάσει η υγειονομική κρίση ήμασταν από τους πιο ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, το βλέπαμε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά κυρίως το βλέπαμε καθημερινά στις επιχειρήσεις μας.
-Κύριοι λόγοι αυτής της ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια ήταν η άρση της απομόνωσης που υπήρχε με την ολοκλήρωση των Οδικών Αξόνων και των άλλων έργων υποδομής που έγιναν, οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε ξενοδοχειακές μονάδες που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυξάνουν την δυναμικότητα σε κλίνες, η βελτίωση του επαγγελματισμού των εργαζομένων και το επίπεδο φιλοξενίας όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου για την ανάδειξη και την προβολή του προορισμού.
Στο κομμάτι της προώθησης και προβολής έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, μένουν όμως να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα. Κυρίως οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, “αντιγράφοντας” αντίστοιχες επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια σε προηγμένες τουριστικά περιοχές, προσαρμόζοντας τα επιτυχημένα μοντέλα στα δικά μας πρότυπα και ιδιομορφίες ως περιοχή, για να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να απογειώσουμε τον προορισμό δημιουργώντας ένα διεθνές branding, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές, φέρνοντας και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων περισσότερες πτήσεις από αγορές – στόχους, διεκδικώντας σημαντικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν, με απώτερο στόχο να καταστήσουμε την Ήπειρο ιδανική για ταξίδια 365 μέρες τον χρόνο».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ