ΤΖΑΜΙ ΚΑΛΟΥΤΣΙΑΝΗΣ -Εκκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση

Νέα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση στο Τζαμί της Καλούτσανης

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση στο Τζαμί της Καλούτσανης, με τον ανάδοχο του έργου να έχει ήδη τοποθετήσει τη μεταλλική περίφραξη γύρω από το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο της πόλης. Το έργο με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου να έχει ολοκληρωθεί από το 2021 με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου και την ευθύνη της μελετητικής διεπιστημονικής ομάδας του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν με την απομάκρυνση πρόσθετων κατασκευών που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι κύριες παρεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στον εσωτερικό διάκοσμο του μνημείου αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά και περίτεχνα σχέδια μα αραβικές επιγραφές στον τρούλο, με εξαιρετικής σύνθεσης χρώματα που διατηρούνται αναλλοίωτα στις μέρες μας.

Επίσης όμως προέκυψαν και πρόσθεσαν επιπλέον γνώση για το μνημείο και την ιστορία του και νέα στοιχεία όπως η ύπαρξη ενός άγνωστου, σφραγισμένου υπόγειου χώρου κάτω από τους κίονες στο μπροστινό τμήμα του μνημείου. Ένα από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι μελετητές είχε να κάνει και με την πιθανή αποκατάσταση της κορυφής του μιναρέ που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως φωλιά πελαργών. Η κατεύθυνση των μελετητών είναι να διατηρηθεί ο μιναρές ως έχει, χωρίς να κατασκευαστεί νέα κωνική απόληξη στην κορυφή του.