dimarxeio-ioanninon-new

Τον Μάρτιο τα σπουδαία… για τον πολεοδομικό και χωροταξικό μελετητικό σχεδιασμό

Νέα

H εκτός ημερησίας τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε  την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου και τους συνεργάτες του που δούλεψαν για την ολοκλήρωση του φακέλου του συγκεκριμένου έργου.

Τον Μάρτιο τα σπουδαία…

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος όπως ανέφερε  μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη έλαβε την διαβεβαίωση ότι τον Μάρτιο θα γίνει η προκήρυξη για τον πολεοδομικό και χωροταξικό μελετητικό σχεδιασμό και ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι στους πρώτους που θα περιληφθούν.

Θωμάς Μπέγκας: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης απαξιώνουν το Δ.Σ.

Για πλήρη απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Όπως είπε: «Σε πλήρη απαξίωση έχει επέλθει το κυρίαρχο όργανο που εκφράζει την βούληση των πολιτών στο δήμο Ιωαννιτών, αφού η κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι με νέα νομοθετήματα μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή. Μέρες που είναι λοιπόν, ας βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία ως δημοτικό συμβούλιο κι ας επανέλθουμε μετά από δύο χρόνια με νέα σύνθεση για να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τον τόπο».

Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι υπερθεματίζει αυτές τις πρακτικές, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε στο παρελθόν πει χαρακτηριστικά «Ο καθείς με τα όπλα του». «Την ίδια ώρα διαβάζουμε για την μείωση των ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 250 εκ. ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των παρακρατηθέντων. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, παλιός αυτοδιοικητικός, προερχόμενος από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατήγγειλε τη θέση του υπουργείου εσωτερικών για τις ελλείψεις προσωπικού στους δήμους, θέση η οποία υποστηρίζει ότι η λύση θα δοθεί με τη συγχώνευση υπηρεσιών κι όχι με προσλήψεις. Η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων όμως δεν βγάζει άχνα για όλα αυτά», κατέληξε ο κ. Μπέγκας. Στη συνέχεια και με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και τα Γιάννενα, ζήτησε να ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έχει κάνει σχετικά με την εκπόνηση των μελετών για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου, τις οποίες έχει προωθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου κι αν σκοπεύει να ενημερώσει κάποτε το δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της παράταξης, σχολίασε και την τελευταία εξέλιξη με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led στην Άρτα, τονίζοντας ότι εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πραξικοπηματική ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» τα Γιάννενα βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι.

Με πολλά ζητήματα η Τατιάνα Καλογιάννη

Πολλά και σοβαρά θέματα ανέδειξε η επικεφαλής της παράταξης «ΙΩΑΝΝΙΝΑ_ 2023» Τατιάνα Καλογιάννη στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Μεταξύ αυτών που ξεχώρισα είναι η διαπίστωση για ανάρτηση για δεύτερη φορά στο σύστημα Διαύγεια, της απόφαση του συμβουλίου  σχετικά με την «Παραχώρηση έκτασης στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Ιωαννίνων».

«Με αφορμή την επανα-ανάρτηση αυτή, επιθυμούμε να ενημερωθούμε για τα παρακάτω: Τι ακριβώς προέκυψε και απαιτήθηκε η δεύτερη αυτή ανάρτηση, τι αφορά και ποια σημεία τροποποιούνται. Επειδή, εκφράζεται ρητά η απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οικόπεδο στο Σταυράκι να παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο κατά πλήρη κυριότητα, όρο τον οποίο πρότεινε η παράταξή μας στη σχετική συνεδρίαση, και τελικά υιοθετήθηκε από το σώμα, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν έχετε προβεί σε σχετικές ενέργειες, και αν ναι ποιά απόκριση έχετε λάβει από το αρμόδιο υπουργείο. Είναι κρίσιμη η εξέλιξη αυτή, ώστε να είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε αξιοποίηση του οικοπέδου αυτού από τώρα»

Τέλος αναφέρθηκε στην περιοδεία που έκανε στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολίτες για την εγκατάλειψη και την παρακμή.

Ο Λάζαρος Νάτσης στην εκτός ημερήσιας διάταξης τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση για τις οικονομικες επιτροπες λέγοντας ότι περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού λέγοντας ότι πρέπει να ξαναδουν τους όρους.

Ο Χρήστος Πατσουρας έθιξε το θέμα που έθιξαν και οι άλλοι με εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς κονδύλια και προσωπικό. Μίλησε για διαχρονικά ζητήματα δυσλειτουργίας μιλώντας για το αίτημα συγχώνευσης υπηρεσιών που θα προωθηθούν σε ιδιώτες.

Η απάντηση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος στην δευτερολογία του απάντησε στον κ. Μπέγκα λέγοντας ότι «η  απλή αναλογική δύο γύρων είναι στρεβλό σύστημα και προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει την κυβερνησιμότητα».

Αναφορικά με το θέμα των κονδυλίων και των προσλήψεων υποστήριξε ότι «Κανένας δεν συμφωνεί με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για την μείωση των ΚΑΠ και την έλλειψη προσωπικού”  λέγοντας ότι «αφού οι Δήμοι έχουν περισσότερες αρμοδιότητες χρειάζονται και εξειδικευμένο προσωπικό «είναι μεγάλο πρόβλημα και η κυβέρνηση ….πετάει την μπάλα στην κινητικότητα» κατέληξε.

Αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα είπε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά όχι στον αστικό ιστό λέγοντας ότι εφαρμόστηκαν τα σχέδια με ακρίβεια .

Όσο αναφορά την καθυστέρηση στη λεωφόρο Γράμμου και σε άλλα συμβασιοποιημενα έργα,  είπε ότι υπάρχει ασυνέπεια και προσπαθούν να το λύσουν καθώς και η υπηρεσία . Για την αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων  στην πόλη εξήγησε  ότι είναι αποτέλεσμα και των έργων που γίνονται αλλά και της πανδημίας όπου όλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα αναφέροντας ότι έχουν συνάντηση με την διοίκηση της Τροχαίας.

Τέλος, αναφορικά με το νέο κατάστημα κράτησης και την ανάρτηση για δεύτερη φορά στο Διαύγεια , απάντησε ότι το ζήτημα ήταν διαδικαστικό εξαιτίας αναγκαίας διόρθωσης στα τετραγωνικά και προανήγγειλε την έλευση του υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικακου  για τις τελικές υπογραφές. Αναφορικά με το ιστορικό κέντρο είπε ότι προσπαθούν με τα έργα να αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή  με το open mall.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ