ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ – Ορκίστηκαν οι νέοι επιστήμονες

Νέα

Είσοδος στην αγορά εργασίας, συνέχιση των σπουδών τους ή συνδυασμός και των δύο είναι το δίλλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι πολυάριθμοι νέοι επιστήμονες της χώρας, παίρνοντας στα χέρια τους το πολυπόθητο πτυχίο.
Μερικοί από αυτούς είναι και οι νέοι χημικοί, απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ορκίστηκαν τη Δευτέρα. Το Τμήμα Χημείας φαίνεται πως δικαίως συγκαταλέγεται στα κορυφαία της χώρας καθότι οι χιλιάδες δημοσιεύσεις και ετεροαναφορές, όπως και το υψηλό ερευνητικό αντικείμενο, φέρνουν τόσο το Τμήμα όσο και το Πανεπιστήμιο υψηλά στις εξωτερικές αξιολογήσεις.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα λειτουργίας και αποτελέσματος για το Τμήμα εξαιρετικού επιπέδου, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης σε δηλώσεις του, λίγο πριν την ορκωμοσία και επανέλαβε λίγο μετά και στο χαιρετισμό του προς τους φοιτητές.
Θεωρώ, ότι το Τμήμα Χημείας βρίσκεται σε ένα κορυφαίο, πρωτοποριακό επίπεδο για τη χώρα, στον τομέα της έρευνας και αυτό επιβεβαιώνεται με επίσημος στατιστικούς, μετρήσιμους δείκτες. Τα περιθώρια και οι προοπτικές των αποφοίτων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας είναι πολλά και αυτό αποτυπώνεται και από τη στροφή των τελευταίων ετών στις Θετικές Επιστήμες. Οι σχολές αυτές παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και αυτό καταγράφεται και στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Τμήματος κα Λουλούδη, που στάθηκε όμως στην απόλυτη ανάγκη ταχείας ανανέωσης, όπως είπε, του προσωπικού του Τμήματος, με την άμεση προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ, που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.
Λίγο πριν την ορκωμοσία των πτυχιούχων, ο κ. Αλμπάνης έκανε και μία αναφορά γενικότερα, στην πορεία του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι το 4ο μεγαλύτερο της χώρας, με 20 Τμήματα, μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άλλωστε διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα και σχέση μεταξύ φοιτητικής κοινότητας και κατοίκων, με 180 φοιτητές να αντιστοιχούν σε 1000 κατοίκους, ενώ ο Βόλος που ακολουθεί έχει 89 φοιτητές για 1000 κατοίκους.
«55 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, το ίδρυμα έχει το δικό του στίγμα και βρίσκεται στα πέντε πρώτα της χώρας, στην ακαδημαϊκή του αξιολόγηση και στις ανεξάρτητες αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους.
Βρίσκεται πάνω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε πολλούς τομείς και διαθέτει Τμήματα, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη εξωστρέφεια», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.