ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ – Αποτέλεσμα εμπρησμού η πυρκαγιά

Νέα

– Εναέρια μέσα και δεκάδες πυροσβέστες στην επιχείρηση κατάσβεσης

Τις αντοχές των πυροσβεστικών δυνάμεων δοκίμασε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Καστρίτσα για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε να συνεργαστούν η Πολιτική Προστασία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δασικές Υπηρεσίες και η ΕΛ.ΑΣ.
Ο κίνδυνος η πυρκαγιά να προχωρήσει στο βουνό απειλώντας το μοναστήρι και κατ’ επέκταση τον οικισμό ήταν υπαρκτός ενώ ταυτόχρονα η εστία της δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη καθώς δεν υπάρχει οδικό δίκτυο. Δεδομένων αυτών των συνθηκών ζητήθηκε η συνδρομή με εναέρια μέσα κι έτσι τα δύο αεροσκάφη PZL που έχουν ως βάση τους το Άκτιο και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο Καμόφ, επιχείρησαν στο σημείο, θέτοντας υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά.
Στη συνέχεια, το δύσκολο έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν τα τρία πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, το ένα εκ των οπίων έμεινε όλο το βράδυ στο σημείο, για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 47 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 2 υδροφόρες της Περιφέρειας και εναέρια μέσα.
Σε δηλώσεις του ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Απόστ. Βασδέκης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ωστόσο εκείνο το στοιχείο που προβληματίζει την Υπηρεσία, είναι η αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, που σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο προήλθε ξεκάθαρα από ανθρώπινο χέρι.
Ο κ. Βασδέκης παρέπεμψε στη διαδικασία της προανάκρισης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν όντως υπάρχει κάτι.
«Το βασικό στοιχείο σε αυτέ στις υποθέσεις, είναι να υπάρχει κάποια μαρτυρία. Αν δεν υπάρξει, δύσκολα, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.