ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ – Έκκληση της επιστημονικής κοινότητας για εμβολιασμό

Νέα

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει επίσημα η επιτήρηση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η επιστημονική κοινότητα κάνει έκκληση στον πληθυσμό, με έμφαση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ο ιός της γρίπης κινείται με απρόβλεπτο τρόπο.
Πέρυσι είχαμε αυξημένα περιστατικά γρίπης και έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης 154 άτομα!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ιδιωτών Πνευμονολόγων κ. Παναγιώτη Ζώη, η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διαφόρων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός που θα ξεκινήσει στο επόμενο διάστημα χρειάζεται τουλάχιστον 15ημέρες ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι στην εποχική γρίπη. Η Ελλάδα θα προμηθευθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, έτσι ώστε μέχρι τον Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ομπρέλα ανοσίας απέναντι στα πρώτα κρούσματα του ιού της γρίπης, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου με αποκορύφωση της επιδημίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ο κ. Ζώης κάλεσε τους πολίτες και ειδικά αυτούς που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο. «Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από πλευράς χρόνιων ασθενών και του στενού περιβάλλοντος, τις εγκύους, τα βρέφη αν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα υγείας και βέβαια τους γιατρούς και τους νοσηλευτές», ανέφερε σημειώνοντας πως είναι λυπηρό άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας να μην εμβολιάζονται θέτοντας σε κίνδυνο εαυτούς και ασθενείς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ