ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Αισθητή η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Νέα

Στα 575 εκατ. ευρώ η συνολική μείωση για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης μοιράζονται ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης ενώ πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%
Η μεσαία τάξη είναι αυτή που μοιράζεται το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης φόρου στον ΕΝΦΙΑ, με τη μείωση φόρου να φτάνει ανά νοικοκυριό στα 180 ευρώ. Για την ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας.
Τα «χαμόγελα» από τη μείωση από 10% έως και 30% που καταγράφεται στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, έρχεται να χαλάσει το γεγονός ότι μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη διμηνιαία δόση του φόρους εισοδήματος για τα νοικοκυριά και η τρίτη μηνιαία δόση για τις επιχειρήσεις.
Ειδικά για τα νοικοκυριά, ο Σεπτέμβρης είναι ακόμη πιο δύσκολος μήνας ειδικά αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, αφού φέρνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Παρότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι ισόποσες, η πρώτη είναι κάθε χρονιά μεγαλύτερη καθώς τον πρώτο μήνα πληρώνουν και αυτοί που οι οποίοι λόγω χαμηλού φόρου εξοφλούν το ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων σε μια δόση.
Παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς την εφορία με τους νέους πιο άνετους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο, περισσότερες δόσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ολική άρση περιοριστικών μέτρων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ