diasolinomenoi_meth

«Θερίζει» η πανδημία παρά τα λιγότερα κρούσματα

Νέα

96 οι νεκροί της Παρασκευής – Rapid τεστ στο «Χατζηκώστα» από την Τρίτη

 

Λιγότερα από 1.000 είναι και πάλι τα νέα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα, ωστόσο οι νεκροί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι 96.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129.584, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες. Τα 5.178 (4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37.630 (29%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι τώρα είναι 527, η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, οι 160 (30,4%) είναι γυναίκες. To 77,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αντιθέτως, 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας.

Με τους νέους θανάτους, οι νεκροί από τον Covid-19 έφθασαν τους 4.044 συνολικά στη χώρα, οι 1.631 (40,3%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται και την Παρασκευή τα περισσότερα από τα 916 κρούσματα. Σε τοπικό επίπεδο εντοπίστηκαν 2 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 1 στην ΠΕ Πρέβεζας, 2 στην ΠΕ Άρτας.

 

«O κίνδυνος παραμένει»

Διαφαίνεται μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο, με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλό κίνδυνο η χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε Δυτική Αττική και Κοζάνη εξακολουθούν να έχουν αυξημένα κρούσματα αλλά είναι ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι ο αριθμός των ασθενών που βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ασθενών που διασωληνώθηκαν.

Η κα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι ο δείκτης Rt μειώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο συμπληρώνοντας ότι η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η όποια χαλάρωση ενέχει τον κίνδυνο άμεσης ανάφλεξης και διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. «Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και πάλι. Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε.

 

Ξεκινούν χιλιάδες δωρεάν τεστ

Την εφαρμογή μίας νέας πλατφόρμας (testing.gov.gr ) ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Πρόκειται για ένα τυχαιοποιημένο έλεγχο που θα γίνεται στην κοινότητα έναντι του κορωναϊού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ένα νέο εργαλείο που θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να βελτιωθεί κατά πολύ επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

«Προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου την ημέρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου το βράδυ ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει στο testing.gov.gr και να βάζει τα στοιχεία του, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος για να εξεταστεί για κορωναϊό. Εκεί θα βρίσκει μια φόρμα αίτησης που πρέπει να συμπληρώνει.

Αν επιλεγεί κάποιος τότε θα ενημερώνεται μέσω sms για το που θα πάει να εξεταστεί.

Η πρώτη ομάδα 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

 

Τοπικό lockdown και στην Κοζάνη

Και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από το πρωί του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων Covid-19, με ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, για τις επόμενες επτά ημέρες θα εφαρμοστούν και εκεί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για τους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής.

 

Η εικόνα στα λύματα των Ιωαννίνων

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις της δωδέκατης και της δέκατης τρίτης σειράς δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της δωδέκατης σειράς έδειξαν θετικό σήμα στις περιοχές του Κατσικά, των Σεισμοπλήκτων, του Άλσους, της οδού Μακαρίου και του Στρατοπέδου Περάματος. Στις αναλύσεις της δέκατης τρίτης σειράς δειγμάτων το θετικά σήματα ήταν λιγότερα: στον Κατσικά, το Στρατόπεδο Περάματος και την Είσοδος των Εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, σε συμφωνία με την παρατηρούμενη μείωση των κρουσμάτων στην πόλη. Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση ενώ ο αυτόματος δειγματολήπτης έχει ήδη τοποθετηθεί στην είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού.

 

Αρνητικά τα νέα τεστ στους εργαζόμενους του ΟΚΠΑΠΑ

Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» σε συνεργασία με την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, την 1η ΤΟΜΥ και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, τους οποίους και ευχαριστεί, διενήργησε χθες Παρασκευή 18/12/2020 στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας, rapid τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους.

Στα τεστ που υποβλήθηκαν συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» και από τον προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα.

Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από την μεριά του διαβεβαιώνει ότι θα τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του.

 

Έλεγχος ταχείας ανίχνευσης

Τέλος, ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη ότι καθημερινά θα διενεργείται δωρεάν έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για όλους τους πολίτες από τις ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Με τον τρόπο αυτό δίνονται περισσότερες δυνατότητες σε κάθε πολίτη για πραγματοποίηση ελέγχου για κορωναϊό κατά την περίοδο των εορτών μετά από την συμφωνία της Περιφέρειας Ηπείρου, τον ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ.

Από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 (εκτός από τις 25,26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) δωρεάν έλεγχοι για όσους πολίτες το επιθυμούν θα διενεργούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται από 8.30-15.00.

Επισημαίνεται ότι για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ, ενώ ειδικά για τους ελέγχους «μέσα από αυτοκίνητο» είναι απαραίτητος και αριθμός κινητού τηλεφώνου. Για τη μετακίνηση θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1 ή να χρησιμοποιείται έγγραφη βεβαίωση επίσης με κωδικό 1 (μετάβαση για ιατρικούς λόγους).

Τέλος, έχουν προγραμματιστεί δύο έλεγχοι «μέσα από αυτοκίνητο» στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (απέναντι από την Περιφέρεια), την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (ώρες 9 .00- 14.00).