Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – «Να κάνουν ελέγχους, να μειώσουν τον ΦΠΑ στα καύσιμα»

Νέα

Οι τιμές στα καύσιμα τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να «τσιμπάει» καθημερινά.

Απελπιστική είναι η κατάσταση με τις τιμές στα καύσιμα. Οι οδηγοί προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό καθώς είναι πολλοί αυτοί που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα για να πάνε στην εργασία τους ή για να κάνουν την εργασία τους.

Οι τιμές στα καύσιμα τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να «τσιμπάει» καθημερινά. Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη για αισχροκέρδεια στα πρατήρια ξεσήκωσαν -όπως ήταν και αναμενόμενο- θύελλα αντιδράσεων από τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ουσιαστικά, απαντούν στον υπουργό ότι είναι «υπέρ των ελέγχων» στα πρατήρια αρκεί όμως να κάνουν τους ίδιους ελέγχους ώστε να εντοπίσουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και τις παράνομες εισαγωγές.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ο υπουργός θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη προσοχή τις δηλώσεις περί αισχροκέρδειας αναφέροντας με ακρίβεια όλα τα ποσά και τους φόρους που επιβαρύνουν το καύσιμο.

Την ίδια ώρα επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ αφού η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να μειώσει τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει πολύ την τιμή των καυσίμων.

Οι τιμές σε όλη τη χώρα και στα Γιάννενα ανεβαίνουν συνεχώς και αγγίζουν πλέον τα 2,3 και 2.4 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη, ενώ το diesel κίνησης ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές αυτές και να το γνωρίζει ο κόσμος δεν έχουν μπει από εμάς. Είναι αποτέλεσμα των φόρων που μπαίνουν στα καύσιμα. Το δικό μας περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό. Τα περισσότερα πρατήρια είναι οικογενειακές επιχειρήσεις από τις οποίες συντηρούνται ολόκληρες οικογένειες» υποστήριξε.

 Μείωση του ΦΠΑ…

Η διατήρηση των υψηλών Ειδικών φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ στα καύσιμα ασκούν τεράστια πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,

Οι επιχειρήσεις, οι μεταφορές και εκατοντάδες άλλοι οικονομικοί κλάδοι πλήττονται. Τα ίδια και χειρότερα για τους ανθρώπους της παραγωγής και του εμπορίου που δυσκολεύονται να κάνουν τις καθημερινές τους μετακινήσεις εξαιτίας του κόστους των καυσίμων.

«Εμείς θα ζητήσουμε εκ νέου την μείωση του ΦΠΑ. Αφού δεν μπορούν να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τότε ας μειώσουν το ΦΠΑ. Είναι η πρόταση της Ομοσπονδίας μας και θα την θέσουμε άμεσα» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ