Τέλος για το «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία

Νέα
  • Ανοιχτό το ζήτημα της φέτας

Σπουδαία «νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».
Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».
Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».
Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η παραπάνω δικαίωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο και για αντίστοιχη προστασία του τυριού «φέτα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του itv, μικρό καλάθι κρατά ο Ι. Βιτάλης από την Διεπαγγελματική Οργάνωση για την προστασία της φέτας, με την ιδιότητα του προέδρου, τονίζοντας ότι είναι θετική καταρχάς η διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.
«Προς το παρόν υπάρχουν προθέσεις και ευχόμαστε αυτή η ιστορία να φτάσει στην υλοποίησή της. Δεν είναι μόνο το ελληνικό γιαούρτι, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί και τι θα γίνει με το greek style yogurt και με το greek type yogurt», σημείωσε αρχικά.
Το βασικότερο και πιο ενδιαφέρον σίγουρα σημείο των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το εάν η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει προάγγελο θετικών εξελίξεων στην προστασία ονομασίας της φέτας.
Εκεί όμως ο κ. Βιτάλης δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος, με αφορμή κυρίως το ότι οι συζητήσεις για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Άφησε μάλιστα αιχμές για πολιτικούς παράγοντες που επιχειρούν όπως είπε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, που δεν ταιριάζουν όμως με τα συμφέροντα του κλάδου.
«Ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε την υπόθεση, έδειξε ότι δεν έχουμε τους ίδιους σκοπούς. Καλός ο συνδικαλισμός, αλλά δε χωρά στις δικές μας υποθέσεις. Μοναδικός μας στόχος είναι να σώσουμε, όσο ακόμη προλαβαίνουμε, τη φέτα. Υπάρχουν συζητήσεις και συναντήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Διαψεύδονται επίσης και οι πληροφορίες ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη, όπως έλεγε πριν έξι μήνες ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης. Είναι δύσκολο να τα βρούμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια.
Οι προοπτικές θα είναι μόνο θετικές εάν συμφωνήσουμε σε έναν κοινό σκοπό, την προστασία της φέτας και δεν κοιτά ο καθένας την καρέκλα του.
Δυστυχώς, ο καθένας εκπροσωπεί ή ενεργεί αναλόγως για να ενημερώνει το δικό του κοπάδι. Οι περισσότεροι ενημερώνουν τους ψηφοφόρους τους, όμως εγώ δεν έχω κάποιον ψηφοφόρο, αλλά με ενδιαφέρει μόνο η προστασία του προϊόντος», σημείωσε ο κ. Βιτάλης.