ioannina-kakavia-dromos

Συνεχιζόμενη ανησυχία για τον «Ιωάννινα Κακαβιά»

Νέα

Με βάση τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων το μεσημέρι της Τετάρτης. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης κυριάρχησαν τα μεγάλα θέματα της περιοχής όπως ο άξονας Ιωάννινα- Κακαβιά αλλά και το θέμα του φυσικού αερίου. Ωστόσο τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο, τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

Επίσης τέθηκε εκ νέου το θέμα της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωναϊού.

 

Ο Θωμάς Μπέγκας

Σε θέματα υπερτοπικού χαρακτήρα με τα οποία ο δήμος Ιωαννιτών θα έπρεπε να ασχοληθεί και να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις, αναφέρθηκε ο Θ. Μπέγκας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπέγκας ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να εκφράσει δημόσια, αν έχει, μια ξεκάθαρη άποψη για τις εξελίξεις γύρω από τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την ολοκλήρωσή του από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Παράλληλα, εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί υπεύθυνα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στα Γιάννενα.

«Μπορείτε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα αν έχετε γνώση των εξελίξεων; Συμφωνείτε με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την τροφοδοσία των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο;

Συμφωνείτε με τους προβλεπόμενους εν δυνάμει πελάτες που εμφανίζονται από τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων του κράτους; Θεωρείτε ότι επαρκούν οι προβλεπόμενες συνδέσεις για τις ανάγκες του Δήμου;», ήταν μερικά από τα καίρια ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος θύμισε ότι η δική του Δημοτική Αρχή είχε εκφράσει ευθέως την αντίθεσή της, τόσο για τον χρονικό προγραμματισμό έλευσης του φυσικού αερίου στα Γιάννενα, όσο και για τον προβλεπόμενο αριθμό συνδέσεων, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των πραγματικών αναγκών της Ηπείρου για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, την συνένωση δυνάμεων όλων των φορέων της περιοχής, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει το δικό της παράδειγμα.

 

Για το λιμναίο ταμείο

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Αμυράς, σε σχέση με την ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου.

«Θα παρακολουθήσετε αυτή την πρωτοβουλία του κ. Αμυρά για την οποία, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, πήρε τη σκυτάλη από τη δική μας δημοτική αρχή; Ενδιαφέρεστε για την ίδρυση αυτού του Ταμείου;», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, για να προσθέσει:

«Πού είναι το ενδιαφέρον σας, πού είναι οι πρωτοβουλίες σας για τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας; Έχετε σχέδιο για τις απαραίτητες δράσεις που χρειάζονται να γίνουν άμεσα για τη σωτηρία της Λίμνης; Έχετε καταλάβει ότι πρέπει να αναδείξετε τη σωτήρια της Παμβώτιδας σε εθνικό ζήτημα;»

 

Για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής στον σημαντικό τομέα του Πολιτισμού, ο κ. Μπέγκας, εξέφρασε τη λύπη του για την πολιτική επιλογή να μην υποστηριχτεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη «Δωδώνη» που τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τα σεμινάρια θεάτρου στα πλαίσια του «Θερινού μαντείου» αποτέλεσαν την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της εξωστρέφειας με όχημα τον πολιτισμό για τα Γιάννενα.

«Διεθνούς εμβέλειας ο αρχαιολογικός χώρος, υψηλού επιπέδου οι παραστάσεις και τα σεμινάρια, αποτελούσαν το καλύτερο διαβατήριο για διεθνή προβολή. Πάνω εκεί χτιζόταν ένα πολιτιστικό γεγονός που χρόνο με το χρόνο εκτόξευε τη διεθνή προβολή των Ιωαννίνων και όχι μόνο, με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο μας. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν στήριξε έναν θεσμό  που είχε να προσφέρει πολλά», είπε μεταξύ άλλων.

 

Καθαριότητα, ΔΕΥΑΙ κ.ά.

Ο κ. Μπέγκας, τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το δήμο μας, όπως η άσχημη εικόνα στον τομέα της καθαριότητας την οποία χαρακτήρισε ως «υγειονομική βόμβα» και για την οποία η δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη, τις καθυστερήσεις εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ στο θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που φέρνουν αυτές, καθώς και την άρνηση της δημοτικής αρχής να λάβει επιπλέον μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες που ζημιώθηκαν από την πανδημία.

Τέλος, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου που να αφορά τη «χώρα των μεταχειρισμένων και των β΄ προτεραιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Εκεί φαίνεται ότι έχει κατατάξει τα Γιάννενα το κεντρικό κράτος», κατέληξε.

 

Η Τατιάννα Καλογιάννη

Η Τατιάνα Καλογιάννη είπε ότι είναι εντελώς αντίθετη να συζητούνται επιπόλαια και επιφανειακά σοβαρά θέματα όπως το φυσικό αέριο και ο άξονας Ιωάννινα Κακαβιά.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα σοβαρά. Η περιφέρεια Ηπείρου, και το γνωρίζω σαν αντιπεριφερειάρχης που διετέλεσα, εδώ και τέσσερα χρόνια γνωρίζει ότι θα μεταφερθεί συμπυκνωμένο αέριο από την Ρεβυθουσα.

Για τον Ιωάννινα Κακαβιά, ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω μετά και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη. Το έργο θα εκχωρηθεί στην περιφέρεια για υλοποίηση η μόνο για το χρηματοδοτικό μέσο. Εάν είναι για το δεύτερο έχω πολλές επιφυλάξεις. Βλέπω το έργο στις καλένδες…

Όσο για το Λιμναίο ταμείο να συζητηθεί γιατί καθυστερεί. Τέλος σας καλώ να συζητήσετε για το σχέδιο που αφορά το Πδτ για την Παμβώτιδα», σημείωσε.

 

Ο Λάζαρος Νάτσης

Ο κ. Λάζαρος Νάτσης αναφέρθηκε στα οικονομικά του δήμου και ζήτησε να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα ενώ υποστήριξε ότι ενδέχεται εξαιτίας των εξελίξεων να υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. «Σύντομα πρέπει να διατυπωθούν αιτήματα στην κυβέρνηση».

 

Χρήστος Πατσίουρας

Ο Χρήστος Πατσιούρας αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση ενώ έθεσε και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που όπως είπε θα συνεχιστούν γιατί ο δήμος δεν απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως ποιες είναι οι ανάγκες των υπηρεσιών λέγοντας ότι είναι τραγική η κατάσταση. «Είναι τραγελαφική η κατάσταση», ανέφερε.

 

Αναφορικά με τη ΔΕΥΑΙ

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Γιωτιτσας είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα να πανηγυρίζει η ΔΕΥΑΙ για τη λυματολασπη ενώ είπε ότι θα χρειαστεί να απολογηθεί για τα 19 εκ ευρώ που θα χαθούν από το ΕΣΠΑ αφού δεν προλαβαίνουν για να πράξουν τα υπόλοιπα που αφορούν την έναρξη του έργου της επέκτασης του βιολογικού. «Έχετε βάλει σε κίνδυνο ένα τόσο μεγάλο έργο και καθυστερεί ο έλεγχος νομιμότητας», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση της οδού Νιάρχου είπε ότι ο πρόεδρος είναι εκτεθειμένος καθώς: «πρώτη φορά φέρνετε προγραμματική χωρίς να έχετε έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ και το χειρότερο είναι ότι είχατε μαύρα μεσάνυχτα για μια προγραμματική που υπογράψατε με την περιφέρεια χωρίς να έχετε πάρει απόφαση από το αρμόδιο όργανο».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας με τη σειρά του εξήγησε ότι η «παράλειψη» έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο δεν έγινε με δόλο: «Δεν είχα εμπειρία… ότι έπρεπε να συνοδεύεται με έγκριση του Δ.Σ. Μίλησα και με τον κ. Καχριμάνη. Εσείς πάλι το κάνατε τόσο μεγάλο θέμα γιατί θέλατε να αποκρύψετε τα άλλα θετικά. Με 767.000 θα απομακρυνθούν οι αποθηκευμένες ποσότητες λυματολάσπης. Εξασφαλίσαμε 600.000 χιλιάρικα. Έχουν υπάρξει προσφορές για την λυματολάσπη και μείναμε δύο μήνες χωρίς ανάδοχο… εσείς μείνατε οκτώ μήνες χωρίς ανάδοχο. Για την επέκταση του βιολογικού…. απαντήστε τι κάνατε εσείς την πενταετία;», είπε. Σχετικά με το διαγωνισμό για την επέκταση του βιολογικού σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Αναφέρθηκε σε ζητήματα συνεργασίας με τον Δήμο Ζίτσας επισημαίνοντας ότι αυτά δεν λύνονται στα δικαστήρια όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν άλλα μέσα από διάλογο και συζήτηση. Έτσι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο και για όποια συμφωνία υπάρξει θα ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα είπε ότι η ποιότητα του νερού δεν έχει αμφισβητηθεί από κανένα «έχει μόνο λίγα άλατα …» είπε χαρακτηριστικά.

 

Απαντήσεις σε όλα από τον Δήμαρχο

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με το φυσικό αέριο σημειώνοντας ότι ήδη έχει αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, φορείς και Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνυπογραφεί και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.

Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο αι σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ως το 2024.

Σημείωσε ότι μέσα από διάλογο λύθηκαν τα προβλήματα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις ενώ ζήτησε μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε μία σειρά θεμάτων ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την περιοχή. «Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να μεταφέρει την ευθύνη του έργου στην Περιφέρεια είναι μία αρνητική εξέλιξη. Το έργο πρέπει να γίνει, είναι αυτό που θα μας συνδέσει με τα Βαλκάνια. Εκτιμώ ότι η Περιφέρεια έχει πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Μετά από επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε το θέμα. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σχετικά με το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου όμως μέχρι στιγμής ο Υφυπουργός Αθλητισμού κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Το ΠΔ Λίμνης είναι ύψιστης σημασίας, τόνισε ο Δήμαρχος κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Όσον αφορά τα προβλήματα της καθαριότητας ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες ωστόσο το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες δεν στήριξαν την συνεργασία με ιδιώτη.

Έκανε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή έχει ετοιμάσει την δεύτερη δέσμη μέτρων για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί από την πανδημία και θα τεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι φέτος δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις όπως το «Θερινό Μαντείο» λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών. Σημείωσε ότι σκοπός του Δήμου είναι να υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης για την διοργάνωση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος στηρίζει και το φετινό Φεστιβάλ του όμορου δήμου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ