ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ -ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ -Δέσμευση του πρωθυπουργού για νομοθετική πρόταση

Νέα

Νομοθετική πρόταση που θα παρουσιαστεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους καλλιτέχνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σχολών και σπουδαστών με σκοπό να βρεθεί μια λύση και να δοθεί ένα τέλος στην κρίση που προέκυψε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η πρόταση του Μαξίμου προβλέπει:

Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025.

Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Για την συνάντηση αυτή ρωτήθηκε η Ελεονόρα Ηλία που το πρωί της Τετάρτης μαζί με άλλους καλλιτεχνικούς συλλόγους συμμετείχε στην πορεία που έγινε στο κέντρο των Ιωαννίνων.  Η κα. Ηλία όπως και το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οι καλλιτέχνες ζητούν να μην υπάρξει υποβάθμιση των πτυχίων τους. «Δεν θα υποχωρήσουμε εάν δεν βρεθεί λύση με τα πτυχία μας».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ