Την επιβολή των ποινών φυλάκισης αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ιωαννίνων για τη συμπλοκή τον Απρίλιο του 2023 στα Σεισμόπληκτα, με τις ποινές να ανέρχονται από 5 και 6 έτη στους επτά κατηγορούμενους.
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν και οι επτά κατηγορούμενοι για τη συμπλοκή και το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον καθένα εξ αυτών. Έτσι, οι τελικές ποινές περιορίστηκαν στα πέντε και έξι έτη φυλάκισης, σε αντίθεση με τις αρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Άρτα και κυμαίνονταν από έντεκα έως δεκατέσσερα έτη.
Παρόλα αυτά, με την ανακοίνωση των ποινών στην αίθουσα του Εφετείου ακούστηκαν διαμαρτυρίες από συγγενείς των κατηγορουμένων προς την έδρα με την πρόεδρο του δικαστηρίου να απευθύνεται στους κατηγορούμενους, λέγοντας πως αντιμετωπίστηκαν με την δέουσα επιείκεια για τις πράξεις τους εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, ότι η εμπλοκή τους στο περιστατικό και όσα έχουν βιώσει ως κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, θα λειτουργήσουν ως «μάθημα» ώστε να αναγνωρίσουν την βαρύτητα των πράξεών τους και όταν αποφυλακιστούν να επανενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, αποφεύγοντας ανάλογες πράξεις.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά των θυμάτων της συμπλοκής στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές με αναστολή, είδαν το δικαστήριο επίσης να μειώνει ακόμη περισσότερο τις δικές τους ποινές, αν και κανείς εκ των τριών εμπλεκόμενων δεν εξέτιε ποινή κάθειρξης.
Ελαφρυντικά
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη όπως διευκρίνισε η πρόεδρος στην αρχή της διαδικασίας και στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης τοποθετήθηκαν, ζητώντας ο καθένας για τον εντολέα του, την αναγνώριση ελαφρυντικών. Ο Εισαγγελέας πρότεινε τις ποινές που χαρακτηρίστηκαν «δυσβάσταχτες» από τους συνηγόρους υπεράσπισης, με βασικό τους αίτημα η ποινή βάσης να είναι η μικρότερη δυνατή για τους κατηγορούμενους, ξεκινώντας δηλαδή από τα τρία έτη φυλάκισης. Ακολούθησε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου και οι κατηγορούμενοι πήραν και πάλι το δρόμο προς τις φυλακές για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής που θα είναι όμως μικρότερο και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποφυλάκισής τους.
«Δίκαιη απόφαση»
Σε δηλώσεις τους δύο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης οι κ.κ Νάκος και Παπαϊωαννίδης αντίστοιχα επεσήμαναν, ότι η χθεσινή απόφαση θα έπρεπε να είναι η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου που έγινε στην Άρτα, ώστε στο Εφετείο να έχουν συμπληρώσει την ποινή φυλάκισης και να αποφυλακιστούν. Αναγνώρισαν όμως πως δεδομένων των συνθηκών το δικαστήριο αξιολόγησε τα γεγονότα και το ποιόν των κατηγορουμένων και επέβαλε ποινές που ήταν κοντά στην πραγματική διάσταση. «Είναι μία δίκαιη απόφαση αν και το πλαίσιο της ποινής θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο και αυτό ζητούσαμε ήδη από τον πρώτο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα παιδιά θα αποφυλακιστούν σύντομα και θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους», ανέφερε ο κ. Νάκος. «Δεν υποβαθμίζουμε τα γεγονότα, αλλά το Εφετείο αξιολόγησε τα γεγονότα, όπως έχουν και επέβαλε τις ποινές που έπρεπε να επιβληθούν εξαρχής. Η σύντομη αποφυλάκιση τούς δίνει την ευκαιρία να επιστρέψου στην κοινωνία και να επαναξιολογήσουν και τη ζωή τους»», ανέφερε ο κ. Παπαϊωαννίδης.
Από τη δική τους πλευρά οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που ήταν από την άλλη πλευρά της συμπλοκής, κ.κ. Δήμος και Μπούκας αντίστοιχα τόνισαν, ότι το δικαστήριο έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Θεωρούμε, ότι είναι μία δίκαιη απόφαση που θα επιφέρει κοινωνική ειρήνη. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι εμπλεκόμενοι πως τα νέα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με άλλα πράγματα και όχι με ενέργειες που τους φέρνουν στα δικαστήρια ή στη φυλακή», τόνισε ο κ. Δήμος.
«Το δικαστήριο έδωσε μία ευκαιρία στα νέα παιδιά να αντιληφθούν τι έχουν κάνει και ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία που τους δίνεται. Είναι λανθασμένη η άποψη που έχουν κάποιοι, ότι το να μείνει κάποιος στη φυλακή για δύο χρόνια, δεν είναι τίποτε. Και μία ημέρα να καθίσει κάποιος στη φυλακή, είναι τραγικό, γιατί οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές είναι απαράδεκτες. Μακάρι να υπήρχαν πολλά νέα παιδιά στα δικαστήρια και να παρακολουθούν τέτοιες δίκες, ειδικά στην εποχή μας που υπάρχει μεγάλη αυστηροποίηση των ποινών, αλλά που η βία και η παραβατικότητα αυξάνει. Δυστυχώς όμως, κάποιοι δεν έχουν τη νοητική ικανότητα να αντιληφθούν ότι αυτά που κάνουν είναι καταστροφικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο κ. Μπούκας.