Στο «βαθύ κόκκινο» Γιάννενα και Μέτσοβο-Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Νέα

Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας

«Απλώνεται» το «βαθύ κόκκινο» του σκληρού lockdown σε ακόμη τρεις Περιφέρειες και πέντε δήμους της χώρας. «Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astrazeneca» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που μίλησε για 20.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Δείτε βίντεο με τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.

Ακόμη μια Παρασκευή με νέα μέτρα. Με νέες περιοχές στο… βαθύ κόκκινο του lockdown, με την χαλάρωση των περιορισμών να απομακρύνεται εκ νέου, με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη ανακοινώσει 2.405 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.137 εντοπίστηκαν στην Αττική (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς).

Η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν καλυτερεύει και η κυβέρνηση -μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων- πήρε τις αποφάσεις της.

Αποφάσεις που ανακοινώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με το λουκέτο στα σχολεία όλης της χώρας να έχει «κλειδώσει». Μαζί του η Βάνα Παπαευαγγέλου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγεία, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου και αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λέγοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η ίδια τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4% που θεωρείται το «πράσινο» όριο, ενώ μίλησε και για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%, συμπληρώνοντας πως τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000.

«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500», είπε ακόμα, ενώ τόνισε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταάι εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον αναφέρθηκε ξανά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και στους κινδύνους διασποράς στους χώρους εργασίας.

Τέλος, είπε αυτό… που περιμέναμε: Ότι οι ειδικοί ζήτησαν οριζόντιο λουκέτο στα σχολεία όλης της χώρας για δύο εβδομάδες. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε:
Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό, τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Για το SMS 6 θα χρησιμοποιούμε… μόνο τα πόδια ή το ποδήλατο. Άρα και ο χαρτατετός θα «πετάξει» μόνο κοντά στο σπίτι μας και τηρώντας τους περιορισμούς που ήδη ισχύουν.

Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν

Οι περιφέρειες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

Από αύριο εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο», ως και 22 Μαρτίου

Οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο «κόκκινο».

Τα σχολεία κλείνουν και τα μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης σε όλη τη χώρα.

Να σημειώσουμε πως οι ειδικοί άφησαν… παραθυράκι για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο, ωστόσο παραμένει άγνωστο το πότε αυτό θα συμβεί.