Στo «κόκκινo» ο υδράργυρος – Τι δεν πρέπει να κάνουμε

Νέα

«Κόκκινo» χτυπάει ο υδράργυρος και οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία κάνουν την κατάσταση αφόρητη!
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ένας νέος καύσωνας είναι εδώ… Και σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά και χρειάζεται να λάβουμε μέτρα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννη Νικόπουλο υπάρχούν γενικές οδηγίες και μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να
Αποφύγουμε την έκθεση στο ηλιακό φως, αναζητούμε σκιερά και δροσερά σημεία.
Επιπλέον προτιμούμε ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό
κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.).
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών
Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
Συχνά ντους.
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ., όπως επίσης και τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Συστήνεται οι χώροι εργασίας να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.
Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ