Στο «κόκκινο» η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Νέα

Το 37% του πληθυσμού της Ηπείρου έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του για τη νόσο Covid 19. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας και της μετάλλαξης (Δ) Δέλτα. 

Ο πρωθυπουργός βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους. 

Στην σύσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους σε εγρήγορση καθώς θα πρέπει όπως επεσήμανε να αυξηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σύμφωνα με τον πίνακα που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ήπειρος είναι στο 37% αναφορικά με τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπερτονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.

Από πλευράς όλων των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πήραν το λόγο εκφράστηκε η ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να γίνει ακόμη πιο στενή η συνεργασία με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, αλλά και με την εκκλησία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιφορτίστηκε από τον Πρωθυπουργό με τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, o Β΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Κάρναβος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατ.Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου. 

 

Τα ποσοστά ανά περιφέρεια

 

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται σε ό,τι αφορά τόσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωναϊό (55%), όσο και σε ότι αφορά εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (47% του πληθυσμού). 

Δεύτερη στη λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Συγκεκριμένα, εκεί το 52% των κατοίκων έχει κάνει μία δόση του εμβολίου για τον κορωναϊό και το 44% των κατοίκων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Τρίτη στο ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι η Δυτική Μακεδονία (39%)- σε αυτή την περιφέρεια το 45% των κατοίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Από την άλλη, η Αττική- η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας- είναι τρίτη σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση (51%), ενώ βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς (38%). 

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό εμφανίζει η Στερεά Ελλάδα (31%). Σε αυτή την περιφέρεια το 39% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση ή έχει κλείσει το σχετικό ραντεβού, η περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι και σε αυτή τη λίστα στην κορυφή (57%) και ακολουθούν Αττική (56%), η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (53%) και η Ήπειρος (50%).

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ