Στο Άκτιο η έδρα της Περιφερειακής Βάσης ορεινής διάσωσης για την Ήπειρο

Νέα

Στο Άκτιο η περιφερειακή βάση ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης

Στο Άκτιο θα είναι η μία από τις έξι βάσεις του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης με σκοπό την παροχή σύγχρονης και αποτελεσματικής εναέριας υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης τραυματιών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την επόμενη εβδομάδα με ορίζοντα ψήφισης στην ολομέλεια του κοινοβουλίου την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο μηχανισμός θα φέρει το όνομα “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” και θα έχει 6 βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης (ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ) και εύρος κάλυψης όλη την επικράτεια εντός 45′ από Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άκτιο και Ανδραβίδα.

Ο μηχανισμός θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να υπάρχει η ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει σχετικά:

“Πριν 6 μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στους γονείς του Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλο και Μαρίνα Αναστασίου, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εναέριας έρευνας και διάσωσης – σαν αυτά που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένο ορεινό τουρισμό και αθλητικές δραστηριότητες βουνού – με σκοπό την πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών από δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας σε δομές υγείας.

Η δέσμευση αυτή γίνεται σήμερα πράξη με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού με 6 βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης, και εύρος κάλυψης όλη την επικράτεια εντός 45′ από Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, ‘Ακτιο και Ανδραβίδα.

Ο μηχανισμός αυτός φέρει το όνομα “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος” στη μνήμη του πρόωρα χαμένου παλικαριού. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών. Γιάννη και Μαρίνα σας ευχαριστούμε. Με τον βουβό σας πόνο και την περήφανη στάση σας μας θυμίζετε καθημερινά ότι ο άνθρωπος που νιώθει τον δικό του πόνο είναι ακόμη ζωντανός, όμως ο άνθρωπος που νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος. Και χάρη σε εσάς γινόμαστε όλοι πιο ανθρώπινοι”.