Στις «επάλξεις» για το Ζάππειο

Νέα

Με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκη Κιάμο επικοινώνησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με αφορμή την διεκδίκηση του Ζαππείου από ιδιωτική εταιρία.

Παρότι κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, οι ιδιώτες επανήλθαν με βάση τη νομοθεσία του 2018 και διεκδικούν το Ζάππειο και τους χώρους του Κληροδοτήματος.

Ο Δήμαρχος στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής συζήτησε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τονίζοντας ότι ο ίδιος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας.

«Το Ζάππειο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο. Ένα κτίριο ταυτόσημο με την Ηπειρωτική ευεργεσία, με την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών. Είναι καθήκον όλων να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές. Κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το Ζάππειο μπορεί να περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρίας, κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το κόσμημα της πρωτεύουσας θα υπηρετήσει άλλους σκοπούς», ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Δήμος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ στον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη που οργανώνεται στις 23 Οκτωβρίου με σκοπό να συντονιστούν τα επόμενα βήματα, πιθανόν και κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί η εκποίηση του Ζαππείου.

 

Σύμμαχος των κινητοποιήσεων η «Ενότητα Πολιτών»

Σύμμαχος της Πανηπειρωτικής και των κινητοποιήσεων που πρόκειται να αποφασιστούν δηλώνει με ανακοίνωσή της και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

Σε αυτήν εκφράζει την έντονη διαφωνία της με οποιαδήποτε επιχειρούμενη αλλοίωση του χαρακτήρα των εθνικών κληροδοτημάτων.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Ζάππειο Μέγαρο κι όλα τα κληροδοτήματα των εθνικών μας ευεργετών, οι περισσότεροι εκ ων οποίων έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, παραχωρήθηκαν στο ελληνικό κράτος για συγκεκριμένο σκοπό και σίγουρα δεν μπορούν να ενταχτούν σε καμία διαφορετική λογική αξιοποίησης στο βωμό οποιουδήποτε πιθανού οικονομικού οφέλους.

Άλλωστε όλα αυτά τα κληροδοτήματα έχουν ωφελήσει το ελληνικό κράτος σε εποχές πολύ πιο δύσκολες. Τότε που έψαχνε να κάνει τα πρώτα του βήματα και που οι ανάγκες στήριξής του ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού κάθε σενάριο περί παραχώρησής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα πρέπει να λάβει άμεσα τέλος.

Η παράταξή μας δηλώνει σύμμαχος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει προκειμένου να ακυρώσει κάθε τέτοιου είδους «αξιοποίηση» των εθνικών κληροδοτημάτων και θα είναι παρούσα όπου της ζητηθεί».