ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ DULAC – Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα για τον αντί – HPV εμβολιασμό

Νέα

Όλα τα δεδομένα για τον αντί – HPV εμβολιασμό και μελέτες που σήμερα υπάρχουν, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση για το κοινό στο πλαίσιο του Σεμιναρίου – Συνεδρίου Παθολογίας Τράχηλου που έγινε με μεγάλη επιτυχία στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με στοιχεία, ο αντί-HPV εμβολιασμός όταν εφαρμοστεί στη σωστή ηλικία, περίπου στα 11-12 χρόνια, που κατά τεκμήριο, τα κορίτσια δε θα έχουν αρχίσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή, τα προστατεύει από την μόλυνση (και συνεπώς και από την πυροδότηση της τραχηλικής καρκινογένεσης) από συγκεκριμένους τύπους του ιού, όταν αργότερα αρχίσουν τις ερωτικές επαφές.
Μέσω του εμβολιασμού χρόνο με το χρόνο επιτυγχάνεται η μείωση αυτού καθ’ αυτού του καρκίνου του τραχήλου. Ήδη στην Αυστραλία προβλέπεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί μέσα σε 20 χρόνια, ζητούμενο που ήδη καταγράφεται με σαφήνεια σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Σκωτία.
Στην Ελλάδα, στα πρώτα διαθέσιμα αποτελέσματα από την Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, με επικεφαλής συντονιστικό κέντρο αυτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε περίπου 850 νέες γυναίκες που εμβολιάσθηκαν στην εφηβεία τους και που αργότερα, έχοντας ξεκινήσει την σεξουαλική τους ζωή πραγματοποίησαν και τον δευτερογενή τους έλεγχο (pap-test), παρότι αυτός έδειξε παθολογία, σε μόνο μία περίπτωση χρειάστηκε επέμβαση. Αντίθετα, σε ανάλογης ηλικίας κορίτσια που δεν είχαν εμβολιαστεί και παρουσίασαν παθολογικό pap-test αργότερα, σε ποσοστό περίπου 10% χρειάστηκε επέμβαση.
Ο Ευάγγελος Παρασκευαΐδης Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε στο πολυπληθές κοινό για τα αποτελέσματα που μόνο θετικά είναι όπως συνάγεται από τα επιστημονικά στοιχεία. .
Και οι υπόλοιποι ομιλητές παρουσίασαν τα επιστημονικά δεδομένα με απλό και κατανοητό τρόπο στο κοινό.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ