ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους

Νέα
  • Πρώτες εικόνες από τον Σταθμό στη Ζωοδόχο Ζίτσας

Με τις εργασίες κατασκευής να έχουν ολοκληρωθεί, είναι θέμα χρόνου η έναρξη της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Ζωοδόχο του Δήμου Ζίτσας, καθώς εκκρεμούν μόνο ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες.
Στον συγκεκριμένο Σταθμό, έναν από τους τέσσερις που θα λειτουργήσουν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, βρέθηκε η κάμερα του ITV με τα πρώτα πλάνα να δείχνουν πως πρόκειται για ένα έργο που πέρα από μεγάλη περιβαλλοντική σημασία έχει και οικονομική, καθώς θα μειωθεί το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα ΑΣΑ. Ο ΣΜΑ της Ζίτσας τελείωσε γρηγορότερα από τους άλλους τρεις, ενώ σε φάση λίγο πριν τη λειτουργία του είναι και ο Σταθμός του Μετσόβου.
Αντιθέτως, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες για την κατασκευή του ΣΜΑ του Δήμου Ιωαννιτών σε περιοχή μεταξύ Κουτσελιού και Νεοκαισάρειας, όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπ. Κωνσταντόπουλος.
Όπως σημείωσε και ο συγκεκριμένος Σταθμός θα είναι έτοιμος στο σύνολό του για να λειτουργήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενώ με μία μικρή καθυστέρηση αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του ΣΜΑ Πωγωνίου.
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, που θα βοηθήσει στην ακόμη καλύτερη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Κανονικά η λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ

Με την ιδιότητα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, που σύμφωνα και με τη νομοθεσία είναι ο φορέας λειτουργίας της Μονάδας ΑΣΑ ο κ. Κωνσταντόπουλος βρέθηκε στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι, έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει την άριστη λειτουργία της Μονάδας, παρότι δεν φτάνουν σε καθημερινή βάση το σύνολο του όγκου των απορριμμάτων από την Άρτα και την Πρέβεζα.
«Παρόλα αυτά το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, με την ηλεκτρονική διαλογή που γίνεται με οπτικές ίνες και τους αισθητήρες, για το διαχωρισμού χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού, ενώ κανονικά γίνεται και η κομποστοποίηση.
Βρισκόμαστε πολύ πιο μπροστά από άλλες περιοχές της χώρας στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και αυτό είναι κέρδος πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.