Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» για την καταστροφή

Νέα

Σε ισχύ το πλέγμα μέτρων στήριξης των πληγέντων από την Κυβέρνηση

Με τις προσπάθειες των διασωστών να συνεχίζονται για τον απεγκλωβισμό πολιτών στη Θεσσαλία αλλά και τον εντοπισμό των αγνοουμένων, η πολιτική επικαιρότητα καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις δραματικές επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών και ό,τι αυτές έχουν ήδη αφήσει πίσω τους. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει από την Κυριακή τους 15 ενώ υπάρχουν ακόμη τρεις αγνοούμενοι. Ωστόσο η κατάσταση της κρισιμότητας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο πραγματικό της μέγεθος καθώς αυτό θα γίνει όταν τα νερά υποχωρήσουν κάτι που θα χρειαστεί αρκετές ακόμη ημέρες και κυρίως με την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθούν νέες βροχοπτώσεις.

Ήδη όμως εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, έχει ανέβει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που αναμενόμενα θα γίνει πιο έντονο το αμέσως επόμενο διάστημα με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιούν περιοδείες και επισκέψεις και στις πληγείσες περιοχές όπως όμως και στη ΔΕΘ.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα στο περιθώριο του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά έκανε λόγο για έναν τιτάνιο αγώνα αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών στη Θεσσαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με ιστορικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά.

«Όμως όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και τώρα, η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν το συντομότερο και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη δοκιμασία αυτή. Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που όπως λένε οι επιστήμονες δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Δεν είναι ώρα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών αλλά είναι ώρα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τώρα, είναι η ώρα της μάχης πολύ δε περισσότερο που υπάρχει και ο υγειονομικός κίνδυνος», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Η Μερ. Τζούφη
Από την πλευρά της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη σε δήλωσή της απέδωσε ευθύνες για ολιγωρία και για αναποτελεσματική παρέμβαση στον κρατικό μηχανισμό και πρόσθεσε πως τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. «Δυστυχώς ακόμη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να δώσει κάποιες ενημερώσεις για τα προβλήματα που υπήρχαν και τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν όμως δεν εισακούστηκε. Θα πρέπει και η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ειδικά εκεί που αποδεικνύεται στην πράξη πλέον ότι δαπανήθηκαν εκατομμύρια χωρίς να πιάσουν τόπο», σημείωσε.

«Υγειονομική βόμβα», λέει ο Ιωάν. Τσίμαρης
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωάν. Τσίμαρης από την πλευρά του στάθηκε στον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία.

«Η Κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και υπήρξε τεράστια ολιγωρία. Θα γίνει ο απολογισμός και η απόδοση των ευθυνών, όμως οφείλουμε όλοι να είμαστε κοντά για την έγκαιρη κα αποτελεσματική αποκατάσταση, για να μην επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα. Ως ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωσή μας κάναμε γνωστό πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες λόγω του υψηλού κινδύνου που υπάρχει όμως το υπ. Υγείας είναι αυτό που θα πρέπει να συνδράμει άμεσα και να διαθέτει αποκλειστικά εμφιαλωμένο πόσιμο νερό κα συσκευασμένα τρόφιμα στους πολίτες. Υπάρχει μία υγειονομική βόμβα στην περιοχή, που είναι έτοιμη να εκραγεί», ανέφερε ο κ. Τσίμαρης.