ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ – Μετρά πληγές το λεκανοπέδιο

Νέα

Πολλά είναι τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε όλη την Ήπειρο και με ιδιαίτερη σφοδρότητα το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Η ένταση της βροχής ήταν τέτοια με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι δρόμοι σε… ποτάμια ενώ έκλεισε για αρκετή ώρα ο παραλίμνιος δρόμος που είχε πλημμυρίσει.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε διάφορες γειτονιές που έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στην περιοχή των Καρδαμιτσίων όπου στέγη σε κατοικία μαζί με την καμινάδα αποκολλήθηκαν εξαιτίας του αέρα και εκσφενδονίστηκαν σε παρακείμενα οικόπεδα αλλά και στο δρόμο.
Δέντρα έσπασαν και ξεριζώθηκαν, δρόμοι υποχώρησαν από το ύψος του νερού ενώ οχήματα εγκλωβίστηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για να επέμβει ενώ όλες οι υπηρεσίες ήταν -και παραμένουν- επί ποδός για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.
Στα προβλήματα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ που περιέγραψε την εικόνα. «Η ένταση της βροχόπτωσης ήταν μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο παραλίμνιος δρόμος, να σημειωθούν κατολισθήσεις στην Δροσιά και τα Καρδαμίτσια και να καταρρεύσει τμήμα τοιχοποιίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή. Προβλήματα επίσης δημιουργήθηκαν και σε αρκετές σχολικές μονάδες στην πόλη από εισροή υδάτων. Το εργοτάξιο του Δήμου ανταποκρίθηκε άμεσα και έδωσε προσωρινές λύσεις όπως το ίδιο έγινε και από την ΔΕΥΑΙ».
Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι βρέθηκαν από το βράδυ μέχρι αργά τη νύχτα στα περισσότερα σημεία όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα ενώ νωρίς το πρωί έγινε σύσκεψη για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παραλίμνιο.
Ερωτηθείς για την μέριμνα που θα πρέπει να ληφθεί εξαιτίας και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάγκη η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική αλλαγή ενώ εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ