Σε εμπόλεμη ζώνη η πυροσβεστική

Νέα

Δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Ήπειρο οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, με δεδομένο πως σχεδόν η μισή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ήπειρο έχει αποσπαστεί προσωρινά, για να συνδράμει τις δυνάμεις πυρόσβεσης στα μέτωπα σε Ηλεία και Μεσσηνία αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα, δεν επαρκούν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Ήπειρο, παρά την ανάκληση των αδειών, η οποία μάλιστα εφαρμόζεται φια πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. 

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις που είχαν διατεθεί τουλάχιστον μέχρι χθες από την Ήπειρο για να ενισχύσουν άλλες περιοχές της χώρας αριθμούσαν 17 οχήματα, με δύναμη 60 περίπου πυροσβεστών, όπως επίσης και δύο πεζοπόρα τμήματα. Στο δυναμικό αυτό θα πρέπει να προστεθεί ισόποσα και ένα άλλο που διατίθεται καθημερινά για την αντικατάστασή τους, επομένως δε μπορεί να υπολογίζεται στη διαθέσιμη δύναμη για τυχόν συμβάντα στην Ήπειρο.

«Είμαστε σε πόλεμο», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Βράστος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος στην Ήπειρο, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, προσθέτοντας, πως είναι μία κατάσταση που ο ίδιος τουλάχιστον δεν έχει ξαναζήσει στα 23 χρόνια που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα.

«Στην Ήπειρο έχει γίνει ένας καλός σχεδιασμός από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους τα περιστατικά και να μην τα αφήνουμε να επεκταθούν. Πλέον όμως, ο σχεδιασμός αυτός δε μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί οι μισές σχεδόν δυνάμεις επιχειρούν σε άλλες περιοχές», ανέφερε αρχικά ο κ. Βράστος.

 

Με το βλέμμα στην Αλβανία

 

Από την άλλη πλευρά, η προσοχή του Πυροσβεστικού Σώματος της χώρας είναι στραμμένη αφενός στην ενδοχώρα και στην κατάσταση με τις πυρκαγιές στα μεγάλα μέτωπα της Εύβοιας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αττικής, αφετέρου όμως και προς τη γειτονική Αλβανία, όπου μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα με καταστροφικά αποτελέσματα, ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες. 

Τα δύο μεγαλύτερα ενεργά μέτωπα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή των Φιλιατών κατά κύριο λόγο, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ιδιαίτερα και ενόψει της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων που αναμενόταν από χθες το απόγευμα.

 

Πολύτιμη η βοήθεια των εθελοντών

 

Αξίζει να σημειωθεί πως αρωγοί για μία ακόμη φορά στο έργο των πυροσβεστών, είναι η Πολιτική Προστασία και οι φορείς και σύλλογοι που μετέχουν σε αυτήν, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Λέσχη 4Χ4 Ιωαννίνων, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, και εκατοντάδες ακόμη εθελοντές που πραγματοποιούν περιπολίες στα δασύλλια στον αστικό ιστό και στις δασικές εκτάσεις.

Ο κ. Βράστος ευχαρίστησε όλους όσοι είναι κοντά στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής, στάθηκε όμως και σε εκείνους τους ανεύθυνους, που δεν εκτελούν τις ελάχιστες έστω υποχρεώσεις τους, να έχουν καθαρισμένα τα οικόπεδά τους.

 

Παραμένει ο κίνδυνος 

 

Στο μεταξύ, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.