Σε αναβρασμό οι κυνηγοί

Νέα

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κυνηγετικός κόσμος της χώρας αφενός λόγω της επικείμενης έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, αφετέρου λόγω της πανώλης των χοίρων και των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Σημαντική αλλαγή που έφερε η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι αποτελεί η κατάργηση του ορίου κάρπωσης του αγριόχοιρου, το οποίο σημαίνει ότι πια δεν υπάρχει περιορισμός στο κυνήγι αγριογούρουνων.
«Η κυριότερη αλλαγή είναι αυτή της απεριόριστης κάρπωσης του αγριόχοιρου, όμως δε θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση, γιατί οι ημέρες θήρευσης είναι ακριβώς ίδιες με ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι.
Η πανώλη των χοίρων έχει σημάνει συναγερμό, η ανησυχία είναι δεδομένη, όμως θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να περιμένουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Λιόλιος .
Σημειώνεται πως η κυνηγετική περίοδος ξεκινά σε λίγες ημέρες στις ζώνες διάβασης, ουσιαστικά όμως για την περιοχή και τα τριχωτά θηράματα ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Ως προς την πανώλη των χοίρων, τα μέτρα πρόληψης που έχουν ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία μπορούν απλώς να εντοπίσουν και όχι να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νόσου που εάν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυνηγετική και όχι μόνο δραστηριότητα.

Οι άδειες

Προς το παρόν πάντως δεκάδες χιλιάδες κυνηγοί ετοιμάζονται να θεωρήσουν τις άδειες θήρας, που τη φετινή χρονιά είναι ακριβότερες κατά 5 ευρώ όπως αναφέρεται στη Ρυθμιστική, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Έτσι, το κόστος για την έκδοση τοπικής άδειας ανέρχεται σε 106 ευρώ, για την περιφερειακή άδεια σε 126 και για την γενική άδεια σε 156 ευρώ.
Επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Λιόλιος όσοι ενδιαφέρονται να εκδώσουν νέα άδεια θήρας μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για τις εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 Αυγούστου και θα διεξάγονται κάθε δεύτερη και τελευταία Δευτέρα του μήνα.
Τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου λειτουργούν καθημερινά για τη θεώρηση των αδειών και απογεύματα 6-8 τη Δευτέρα, Τετάρτη και την Παρασκευή.
Ο κ. Λιόλιος απηύθυνε ακόμη έκκληση σε κάθε κυνηγό να μην περάσει καν από το μυαλό του να βρεθεί στον κυνηγότοπο χωρίς να έχει θεωρήσει ή να έχει εκδώσει την άδεια θήρας.

Γιορτή Κυνηγού στα τέλη Αυγούστου

Η ετήσια Γιορτή του Κυνηγού που διοργανώνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου στο σκοπευτήριο στην περιοχή του Περάματος.