ΖΑΓΟΡΙ – Ο τουρισμός περνά από τα μονοπάτια

Εκδηλώσεις

Κάποτε τα μονοπάτια αποτελούσαν τις μόνες οδούς σύνδεσης μεταξύ των ορεινών χωριών της Ηπείρου αλλά πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν, και ήδη αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και άλλες δραστηριότητες.
Εμπόδιο όμως για έλληνες και ξένους τουρίστες που θέλουν να τα επισκεφθούν αποτελεί συνήθως η άγνοια ή η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πληροφοριών. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο οδηγός μονοπατιών και πεζοπορίας που παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους, και περιλαμβάνει 33 πλήρως χαρτογραφημένες διαδρομές μεταξύ Ζαγορίου, Μετσόβου, Κόνιτσας και αρκετών χωριών της ευρύτερης περιοχής.
Τον συγκεκριμένο οδηγό έφτιαξε ο Άρης Λεονταρίτης παίρνοντας έμπνευση από έναν αντίστοιχο που είχε πέσει στα χέρια του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Άλπεις. Ο κ. Λεονταρίτης είχε μάλιστα γνωρίσει καλά την περιοχή του Ζαγορίου το διάστημα που ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Μέτσοβο και αξιοποίησε πολλές φορές τον ελεύθερό του χρόνο για να γνωρίσει την ηπειρωτική φύση.
Τα μονοπάτια που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον οδηγό είναι πολλές δεκάδες ακόμη όμως οι συγκεκριμένες διαδρομές των 33 μονοπατιών θεωρούνται από τις πλέον προσβάσιμες και καλύπτουν τις ανάγκες εκείνων που θέλουν είτε απλώς να κάνουν μία χαλαρή πεζοπορική διαδρομή είτε εκείνων που θέλουν να περπατήσουν στα ορεινά της Τύμφης και του Σμόλικα.
«Η βασική ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου οδηγού είναι ότι «πάτησε» πάνω σε ένα δίκτυο μονοπατιών το οποίο ένωνε τα χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας για χρόνια. Τα μονοπάτια βέβαια αλλάζουν στην πορεία των ετών, μερικά χάνονται τελείως και άλλα χρειάζεται μεγάλος κόπος για να τα εντοπίσεις.
Μας βοήθησε όμως πάρα πολύ ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι γιατί οι διοργανωτές τα τελευταία χρόνια έχουν διανοίξει και καθαρίσει αυτά τα μονοπάτια και πλέον είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα», σημείωσε ο κ. Λεονταρίτης.
Εκ μέρους του δήμου Ζαγορίου στην παρουσίαση βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης που χαρακτήρισε τον οδηγό ως ένα χρήσιμο εργαλείο ανάδειξης των μονοπατιών οριοθετώντας ως στόχο για τα επόμενα χρόνια την πιστοποίηση αυτών των μονοπατιών.
Ο οδηγός εκτός από τη χαρτογράφηση των μονοπατιών περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή και την καθημερινότητα στις περιοχές, χρηστικές πληροφορίες για τη διαμονή, τη διατροφή στα χωριά, αλλά και συμβουλές για πιθανά απρόοπτα που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μία διαδρομή. Στις χρήσιμες πληροφορίες του οδηγού μπορούν να συμπεριληφθούν οι συμβουλές για την καλύτερη εποχή που μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα μονοπάτια, ο βαθμός δυσκολίας τους, τα ορόσημα κ.ά.
Γλώσσα του οδηγού είναι τα αγγλικά και μπορεί κανείς να τον προμηθευτεί οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στον κόσμο, είτε σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς διατίθεται σε γνωστά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να γνωρίσουν τα μυστικά των μονοπατιών του Ζαγορίου.

Η κίνηση αυτή την περίοδο
Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η πληρότητα από τις αρχές Αυγούστου στα καταλύματα της περιοχής του Ζαγορίου, που έχει περάσει πλέον σε μία νέα εποχή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες για τον τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
Προφανώς δε γίνεται λόγος για πληρότητες που αγγίζουν το 100% όπως τη χειμερινή τουριστική περίοδο, όμως από την άλλη, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και καταλύματα παρουσιάζουν πληρότητες 60% και 70% που μέχρι και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αυξηθούν.
Εκτός από τους επισκέπτες άλλων περιοχών που είτε έχουν επιλέξει έναν ορεινό προορισμό είτε κάνουν μία ολιγοήμερη ανάπαυλα από τις διακοπές τους στη θάλασσα, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και εξαιτίας της επιστροφής ετεροδημοτών και αποδήμων στη γενέτειρά τους.
Την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση στην περιοχή εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου που έκανε λόγο για μία περίοδο που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην περιοχή σε επίπεδο επισκεψιμότητας. Ρόλο σύμφωνα με τον κ. Σπύρου στην ανάδειξη του Ζαγορίου και ως ένας καλοκαιρινός προορισμός έχουν παίξει και οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται από την αυθεντικότητα των παραδοσιακών πανηγυριών αλλά και από άλλες εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν για το ύφος και την ποιότητά τους.