Πρωτοβουλία Της Βίκος Α.Ε. Για Την Υπογεννητικότητα Στην Ήπειρο

Νέα

Πρωτοβουλία για την υπογεννητικότητα στην Ήπειρο αναλαμβάνει η εταιρεία Βίκος 

Η υπογεννητικότητα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές πληγές της Ελλάδας, καθώς τις επόμενες τρεις δεκαετίες εκτιμάται ότι, εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, ο πληθυσμός της χώρας μας θα κατέβει στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30% – 33% του πληθυσμού.

Η προοπτική αυτή του ηλικιακού και πληθυσμιακού μαρασμού απειλεί με πολύ σοβαρές συνέπειες την κοινωνία, την οικονομία και το στάτους της χώρας μας και κινητοποιεί ευρείες επιστημονικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα πλήθος από θεσμικά και οικονομικά μέτρα προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια από τις πιο ευαίσθητες σε σοβαρά κοινωνικά θέματα εταιρείες της χώρας μας, η Βίκος, με αφορμή την ιδιαίτερη ένταση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο, αποφάσισε να καταθέσει τη δική της συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος της υπογεννητικότητας.

Προχώρησε σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, η οποία επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Η συνεργασία αυτή θα έχει επίκεντρο την Ήπειρο, μια από τις κατά τεκμήριο φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης, και ειδικότερα τον Δήμο Ζαγορίου, με στόχο να ανατραπεί το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων / θανάτων και να αποφευχθεί ο ηλικιακός και κοινωνικός μαρασμός αυτής της τόσο ευαίσθητης Περιφέρειας.

Ο εν λόγω δήμος, ο οποίος «υιοθετείται» από την εταιρεία Βίκος, περιλαμβάνει 46 τοπικές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ωστόσο η καθοδική πορεία των γεννήσεων σε αυτόν – λιγότερες από 10 ανά έτος τα τελευταία χρόνια αντί των 38 που θα έπρεπε να αντιστοιχούν στον πληθυσμό του – σήμανε τον κίνδυνο του μαρασμού της περιοχής και κινητοποίησε την πάντα ευαίσθητη Hπειρωτική εταιρεία.

Για τη Βίκος Α.Ε. αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μία έμπρακτη συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της Ηπείρου, της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η επιχειρηματική της έδρα. Η ίδια άλλωστε σημειώνει πως «αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, δεσμεύεται ότι θα συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της υπογεννητικότητας, με επίκεντρο την Ήπειρο και τον Δήμο Ζαγορίου, μέσω της νέας αυτής συνεργασίας της».