Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Πρωτάθλημα ανακύκλωσης και δημιουργία περιβαλλοντικής κουλτούρας

Νέα

Το μήνυμα της ανακύκλωσης στέλνει για ακόμη μια φορά ο δήμος Ιωαννιτών που συνεχίζει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την επιβράβευση. Αυτή τη φορά ο Δήμος, στο πλαίσιο της πλατφόρμας για την επιβράβευση της ανακύκλωσης, www.followgreen.gr/ioannina ξεκίνησε στα Δημοτικά Σχολεία το πρωτάθλημα «Πάμε Ανακύκλωση».
Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» και την ΑΦΗΣ Α.Ε.
Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Καθαριότητας διανεμήθηκε στα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός για την έναρξη του πρωταθλήματος.
«Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες, γονείς και μαθητές ώστε η ανακύκλωση να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητάς μας. Στην κατεύθυνση αυτή οι μικροί μαθητές είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι» ανέφερε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Βαγγέλη Πήχα επισκέφθηκαν το συγκρότημα της Ακαδημίας για την έναρξη του προγράμματος.
Στο πρωτάθλημα ανακύκλωσης, όπως τόνισαν εκπρόσωποι του followgreen, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να ανακυκλώνουν σε ειδικούς κάδους που τοποθετούνται μέσα στα σχολεία, για χαρτί, αλουμίνιο και μπαταρίες.
Η πορεία των σχολείων καταγράφεται ηλεκτρονικά στην ειδική σελίδα του Followgreen Δήμου Ιωαννιτών, «Σχολεία εν Δράσει», όπου οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν τις προσπάθειες των παιδιών. Αρωγοί στην προσπάθεια των μαθητών είναι και οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παιδιών, με τη δωρεά πόντων στο σχολείο της επιλογής τους, αφού πρώτα κάνουν την εγγραφή τους στη δημοτική πλατφόρμα.

 

Προστασία της λίμνης μέσω ενημέρωσης μαθητών

Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν προσπαθεί, όμως, να ενσταλάξει στα παιδιά περιβαλλοντική κουλτούρα μόνο μέσω ενημέρωσης για την ανακύκλωση αλλά και μέσω γενικότερης οικολογικής ευαισθητοποίησης. «Όχημα» για αυτόν τον σκοπό λοιπόν γίνεται ένα από πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης, που δεν είναι άλλο από τη λίμνη Παμβώτιδα.
Η δημιουργία περιβαλλοντικής κουλτούρας στους μαθητές και η ενίσχυση των δεσμών με την λίμνη αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας με τον Πρόεδρο του Φορέα Λίμνης Φίλιππα Φίλιο και τους Προέδρους των δύο Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Τσαμπαλά και Φιλιώ Νόκα.
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων, ενημερώσεων και ξεναγήσεων των μαθητών στα θεματικά πάρκα που λειτουργεί ο Φορέας της Λίμνης ενώ θα διανεμηθεί και έντυπο υλικό στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
«Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε περιβαλλοντική κουλτούρα μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών με συντονισμένες και προσαρμοσμένες δράσεις» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.
Η λίμνη αποτελεί το σημείο αναφοράς για την περιοχή και η ενίσχυση των δεσμών των μαθητών με την Παμβώτιδα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την προστασία και την ανάδειξή της.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλιος τόνισε ότι ο Φορέας διαθέτει και το κατάλληλο εποπτικό υλικό, όπως όμως και υποδομές που μπορούν να αποδειχθούν σημαντικές για την φιλοξενία των αντίστοιχων δράσεων.
Τέτοιες είναι το Μουσείο του Φορέα στο Νησί, αλλά και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στην παραλίμνια περιοχή.
Απηύθυνε τέλος έκκληση προς τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, να ενισχύσουν τις δράσεις του Φορέα, μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ