Προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ: Επιπλέον 1.250 ωφελούμενοι

Νέα

Την επέκταση του θεσμού σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της β’ φάσης του προγράμματος

ην επέκταση του θεσμού του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της β’ φάσης του προγράμματος, καθώς οι ωφελούμενοι έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιήθηκε με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία των αιτήσεων, την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σημειώνεται πως η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη στην περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της, συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες πολιτών, με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος που κληρώθηκαν, ενημερώθηκαν, ενώ υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί η διαδικασία αξιολόγησης των ωφελούμενων, η οποία πραγματοποιείται από ειδική διεπιστημονική επιτροπή και πρόκειται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Σε δήλωσή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε πως «1.250 συμπολίτες μας τώρα και στην υπόλοιπη χώρα, θα έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό, στηρίζοντας έτσι όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Επιδιώκουμε την ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή τους με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Eνωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ