Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

Νέα

Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι πλέον οι τηλεφωνικές απάτες, με το πρόσχημα της νοσηλείας ενός συγγενικού προσώπου ή ακόμη και της πρόκλησης ατυχήματος.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες είναι προετοιμασμένοι, και προσαρμόζουν το «σενάριο», ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουν τα θύματα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφέρνουν να τους πείσουν να τους δώσουν χρηματικά ποσά. Βέβαια, οι πολίτες μετά από τις πολλές ενημερώσεις από πλευράς των Μέσων αλλά κυρίως από πλευράς της Αστυνομίας είναι υποψιασμένοι.
Βέβαια μέχρι να αντιληφθούν ότι πρόκειται περί απάτης η καρδιά τους λαχταρά αφού συνήθως οι δράστες χρησιμοποιούν ονόματα αγαπημένων συγγενών για να πείσουν τα θύματα. Κάτι ανάλογο έπαθε και η μητέρα που μίλησε στην τηλεοπτική κάμερα για όσα έζησε το πρωί της Παρασκευής.
«Με πήρε νωρίς το πρωί ένας άντρας και μου είπε ότι το παιδί μου είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο σχολείο και ότι χρειαζόταν άμεσα χειρουργική επέμβαση στο πόδι της. Μάλιστα, ακουγόταν να κλαίει κάποιος και να ζητά βοήθεια. Αμέσως κάλεσα το σχολείο και τον σύζυγο και έπειτα απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία», είπε η γυναίκα που αποφάσισε να μεταφέρει την εμπειρία της προκειμένου να το ακούσουν και άλλοι πολίτες και να είναι υποψιασμένοι για το τι μπορεί να τους συμβεί.
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
«Επίσης, να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι», είναι μερικές από τις συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ