Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – «Ιστορική» επίσκεψη σε θεσμικούς φορείς

Νέα

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ επισκέφτηκε χθες Παρασκευή ο Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με τους οποίους μίλησε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης αποτελεί το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που Γεν. Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ πραγματοποίησε τέτοιου είδους επισκέψεις σε θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Με βάση αυτό το δεδομένο ο κ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε για το αν η επιλογή αυτή σηματοδοτεί και μία διαφορετική στάση του κόμματος, ίσως σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερου ανοίγματος προς την κοινωνία και τους φορείς της.
«Πάντα το ΚΚΕ επεδίωκε να συναντά τους θεσμικούς και μαζικούς φορείς της κοινωνίας. Αν κάποιες φορές στο παρελθόν δεν έγινε, αυτό οφειλόταν στο φόρτο του προγράμματος και στον περιορισμένο χρόνο. Έχουμε δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε, απαιτείται ενημέρωση και αλληλοτροφοδότηση, ώστε διατηρώντας τις πολιτικές θέσεις του καθενός, να εκφράζουμε μία κοινή διάθεση για το καλό του ελληνικού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την επίσκεψη του κ. Κουτσούμπα στον Περιφερειάρχη ο δεύτερος τον ενημέρωσε για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν την Περιφέρεια. Τον κ. Δ. Κουτσούμπα στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια συνόδευαν στελέχη του Κόμματος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Περιφερειάρχης πρόσφερε εκδόσεις της Περιφέρειας στον Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ και ακολούθησαν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση γνωριμίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον κ. Περιφερειάρχη, όπου μας έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια στην περιοχή της Ηπείρου. Μια από τις πιο σπουδαίες περιοχές της πατρίδας μας, που έχει δυνατότητα και αναπτυξιακή και κυρίως να επιλύσει ζητήματα σε όφελος των κατοίκων, των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, των γυναικών, της νεολαίας. Και βεβαίως να κοιτάξουμε μπροστά οργανώνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ τον αγώνα, την πάλη, τη διεκδίκηση και μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και έξω από αυτή στους δρόμους του αγώνα. Έτσι ώστε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας, να πάμε μπροστά».
Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τη σειρά του τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Ηπείρου που μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο Γραμματέας του ΚΚΕ. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Αναφέραμε τους στόχους που έχουμε ως Περιφέρεια Ηπείρου και συζητήσαμε για θέματα που είναι ευρύτερα, που ενδιαφέρουν πανελλαδικά αλλά και ειδικά εμάς στην Ήπειρο που ξέρετε πως έχουμε πιο δύσκολες συνθήκες λόγω της ορεινότητας και της επιπλέον δυσκολίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για την επίσκεψη».

«Στο πλευρό του Δήμου εντός κι εκτός Βουλής»
Με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας στην περιοχή.
Στην συνάντηση συζήτησαν τόσο θέματα της περιοχής όσο και γενικότερα ζητήματα για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Γ.Γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης είναι η υποχρηματοδότηση.
Οι αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους είναι πολλές ενώ οι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες που απορρέουν από αυτές είναι περιορισμένοι.
Συζήτηση έγινε επίσης για το προσφυγικό και την κατάσταση στην περιοχή των Ιωαννίνων.
«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Δήμαρχο. Το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό του Δήμου και των κατοίκων των Ιωαννίνων, αγωνιζόμενο για τα αιτήματά τους εντός και εκτός Βουλής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ για την επίσκεψη και την συνεργασία τονίζοντας ότι η συμβολή του για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων θα είναι χρήσιμη.
Ειδική μνεία έκανε στην γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την Αυτοδιοίκηση και δεν επιτρέπει να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων των πολιτών.
Εκ μέρους του Δήμου τέθηκε επίσης το πρόβλημα της σχολικής στέγης το οποίο είναι σοβαρό στα Γιάννενα ενώ συζήτηση έγινε και για την ανάγκη σύστασης και λειτουργίας μιας σύγχρονης υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η κεντρική ομιλία
Το πολιτικό πλαίσιο της προσέγγισης του κόμματος που επιχειρεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και επηρεάζεται από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στα Γιάννενα, σε πολιτική ομιλία, ο Γεν. Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
Απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο ακροατήριο στο κέντρο «Καρβούνης» στην Ελεούσα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε αρχικά στη στόχευση του κόμματος, να δυναμώσει ο αγώνας και η φωνή του λαού και της εργατικής τάξης σε όλη τη χώρα.
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ με αφορμή τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας στην πρόβλεψη για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τόσο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη μίας απεργίας, όσο και για το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η τρίτη βασική αναφορά της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα ήταν η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τέλος, σε επίπεδο επικαιρότητας, οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, καταγγέλλοντας την παγίωση ενός γενικότερου κλίματος αστυνομοκρατίας.