«Πράσινο» φως στους παιδίατρους για τον εμβολιασμό των παιδιών

Νέα

Ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών κατά της covid-19, αναλαμβάνουν οι παιδίατροι όπως αποφασίστηκε.

Οι παιδίατροι  θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.

Ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής».

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αυτό το θέμα, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς. Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.

Απόφαση στη θετική κατεύθυνση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιωαννίνων Αναστάσιος Σέρμπης καλωσόρισε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση καθώς γονείς και κηδεμόνες εμπιστεύονται τους παιδίατρους και άρα μπορούν οι δεύτεροι να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης αφενός και του εμβολιασμού αφετέρου.

Να λυθούν τα διαδικαστικά…

Ο κ. Σεμρπης εξήγησε ότι απαιτούνται ενέργειες και επίλυση διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν την συντήρηση των εμβολίων αλλά και την διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών/εφήβων: «Οι παιδίατροι μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός. Ωστόσο, θα πρέπει σε σχετικά μικρό διάστημα να υπάρξει  διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων  καθώς και οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι πρόκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες αλλά εάν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο με σκεύασμα mRNA

Τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μόνο σκεύασμα mRNA. Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί όλα τα δεδομένα ενώ σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι είναι ασφαλής η χορήγηση στα παιδιά: «Τα οφέλη είναι σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσια των όποιων παρενεργειών μπορεί να υπάρξουν σε κάποια παιδιά. Η μετάλλαξη Δέλτα που έχει επικρατήσει είναι πιο μεταδοτική. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο δεν εμβολιάζεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχουμε μεταλλάξεις που θα μας πηγαίνουν πίσω. Δεν θέλει κανείς να ζει σε αυτή την κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Σέρμπης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ