dimarxeio-ioanninon-new

«Πράσινο φως» για τον διαγωνισμό απορριμμάτων

Νέα

Με 28 θετικές ψήφους το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Η απόφαση του σώματος ήταν απαραίτητη ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει η σχετική διαδικασία μετά τις αποφάσεις που είχε λάβει η Οικονομική Επιτροπή.

Σημειώνεται πως η έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έγινε με τις ψήφους της παράταξης «Ιωάννινα 2023», πέρα από αυτές των παρατάξεων της δημοτικής αρχής.

Από την συνεδρίαση απείχαν οι παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώ από την διαδικασία της ψηφοφορίας απείχε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» και η «Αριστερή Παρέμβαση».

Ο Δήμος θα προχωρήσει σε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.

Ο διαγωνισμός θα αφορά ποσότητα χιλίων τόνων απορριμμάτων για χρονικό διάστημα δύο μηνών με τον δήμο να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% ως προς τις ποσότητες και με δυνατότητα χρονικής παράτασης μέχρι δύο μήνες.

Ο μειοδότης θα παρέχει υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου και Ιωαννίνων.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Απαντήσεις για τη στάση της έδωσε μέσω γραπτής ανακοίνωσης η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» που ναι μεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά απείχε της ψηφοφορίας.

«Η παράταξή μας «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», συμμετείχε δια επιστολικής ψήφου στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διασφαλίζοντας την απαρτία ώστε να ληφθεί η απόφαση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορά την χρηματοδότηση της επικουρικής υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων για ορισμένο, μικρό διάστημα από ιδιώτη, διότι θεωρεί πως στην παρούσα φάση προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο ευπρεπισμός του Δήμου, καταστάσεις οι οποίες τέθηκαν εκτός ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη τη Δημοτικής Αρχής.

Όπως δηλώσαμε στην αιτιολόγηση της ψήφου μας, είμαστε σύμφωνοι με την ολιγόμηνη συνδρομή ιδιώτη στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, ειδικά λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας όμως τις παρακάτω επιφυλάξεις:

Α. Θεωρούμε ότι οι όροι δημοπράτησης του διαγωνισμού δεν προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου.

Β. Ποτέ μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι σημερινές δυνατότητες της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου, ώστε να αξιολογήσουμε τις πιθανές συμπληρωματικές ανάγκες.

Για τους λόγους αυτούς, οι οποίοι άλλωστε κατατέθηκαν και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου λήφθηκε η απόφαση για ανάθεση μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη, απείχαμε από την ψηφοφορία του θέματος» σημειώνεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Στάση εργασίας από τον Σύλλογο ΟΤΑ

Την ώρα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ πραγματοποίησε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της πόλης, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα προς τους πολίτες.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ζέκα, η δημοτική αρχή υλοποιεί τον αρχικό της σχεδιασμό, που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της, αρνούμενη, όπως είπε, να αποδεχθεί και να υλοποιήσει την πρόταση των εργαζομένων, να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, αντιμετωπίζοντας και το ίδιο το πρόβλημα της αποκομιδής, αλλά δίνοντας παράλληλα και διέξοδο εργασίας σε δεκάδες άνεργους της περιοχής.

«Δαπανώνται όσα χρήματα θα χρειαζόταν για να προσληφθούν εξήντα έξι (66) εργάτες για τρεις μήνες, την ώρα που οι υπηρεσίες με εισήγησή τους ζητούσαν 24 εργάτες για να γίνει η αποκομιδή.

Αντίστοιχη ταχύτητα και αξιοποίηση των νομοθετημάτων δεν έχουμε δει ακόμα για την προμήθεια του γάλακτος και των Μέσων Ατομικής Προστασίας, που ένα χρόνο μετά δεν έχουν αποδοθεί στους εργάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ζέκα, που κατήγγειλε και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του δημαρχιακού μεγάρου.