Πολλαπλά μηνύματα για τα δικαιώματα των γυναικών

Νέα

Διαδικτυακές εκδηλώσεις και συμβολική κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για τα δικαιώματα των γυναικών, την αναγνώριση της συνεισφοράς τους και την αφοσίωση στις προσπάθειες ενδυνάμωσής τους.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ηπείρου στο μήνυμά της αναφέρει τα εξής:
Η πανδημία διαμόρφωσε ένα δύσκολο περιβάλλον, επανέφερε ανισότητες, και σε ελάχιστο χρόνο ανέτρεψε δεδομένα και επιτεύγματα δεκαετιών στην ισότητα των δύο φύλων. Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ανέρχεται στο 67,9%, ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Για την Ελλάδα το ποσοστό είναι χαμηλότερο και οφείλει να κινητοποιήσει όλους μας για την ανατροπή των δυσοίωνων αυτών προβλέψεων.

Στον τομέα της υγείας διαπιστώνεται (ΕΙGΕ), ότι οι γυναίκες αποτελούν το 76% του προσωπικού περίθαλψης στην Ε.Ε.,το οποίο έχει εκτεθεί περισσότερο στον ιό. Οι γυναίκες κλήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά να αναλάβουν τη φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού, εγκαταλείποντας την εργασία τους και καθιστάμενες οικονομικά ευάλωτες και εξαρτώμενες. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας των γυναικών αποδεικνύουν το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά πληρώνουν δυσανάλογα το τίμημα της πανδημίας.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας ήταν η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά γυναικών και κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και των περιοριστικών μέτρων,όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες δυσκολεύονται ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια.

Η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων είναι μεγάλη για την αντιμετώπιση όλων των δυσάρεστων συνεπειών της πανδημίας, οι οποίες δοκιμάζουν εκτός από την παγκόσμια υγεία, τη δομή της κοινωνίας και τα δικαιώματα των γυναικών.
Το θέμα που αναδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη για το 2021 είναι επίτευξη ενός μέλλοντος Ισότητας στον κόσμο της πανδημίας από τις Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Γυναίκες που αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις γνωρίζουν τις αντιξοότητες, κατόρθωσαν να τις υπερκεράσουν και καλούνται να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν και να συμβαδίσουν στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των γυναικών.

Εκδήλωση από την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Ηπείρου, ανταποκρινόμενη στα καθήκοντά της οργανώνει για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» Διαδικτυακή εκδήλωση προβληματισμού και ευαισθητοποίησης με θέμα:
«Γυναίκες σε Θέσεις Ευθύνης για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας στα ζητήματα Βίας κατά των Γυναικών, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου 2021 από τις 10.00 π.μ.έως 13.00μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Ο Δήμος Πρέβεζας

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, ο Δήμος Πρέβεζας υπενθυμίζει στην τοπική κοινωνία ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Πρέβεζας είναι εδώ για να υποστηρίξει πλήρως και σε πολλά επίπεδα ενήλικες γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφής βίας ή είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων.
«Κάντε με αποφασιστικότητα το βήμα μπροστά. Μην υποτάσσεστε σιωπηλά, μην συγκαλύπτετε τη βία. Καλέστε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή απευθυνθείτε στο Σ.Κ. Πρέβεζας στα τηλέφωνα 2682024444/2682089667,στο [email protected] και στη διεύθυνση Ιωνίας 6», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.

Ημερίδα από το ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Επιτροπή Ισότητας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00, διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης».
Ειδικοί από τη Διεύθυνση Πρόνοιας, την Ελληνική Αστυνομία, το Δικηγορικό Σύλλογο και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Γυναικών θα μας ενημερώσουν για τις μορφές βίας απέναντι στις γυναίκες, τις διαστάσεις του φαινομένου στην εποχή μας, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις διεξόδους τις οποίες μπορεί να αναζητήσει μια γυναίκα. Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ομιλία είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εγγραφή σας, με ονοματεπώνυμο και email στον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/fWjNpzimFvvVC8Ru9
Το link της παρακολούθησης θα σταλεί στο email, μια μέρα πριν την ομιλία.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Facebook.

Συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.
«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτική τηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις. Η σημερινή πραγματικότητα με τη χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους μας επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα.
Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Πρόκειται για μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.