Περιμένει καλύτερες μέρες η εστίαση

Νέα

Ο Πέτρος Παλάσχας για τη λειτουργία των καταστημάτων

Με περισσότερες προσδοκίες που όμως δεν ευοδώνονται στην καθημερινότητα λειτουργεί από τις αρχές του μήνα η εστίαση και στα Γιάννενα.
Ο κόσμος- ειδικά αυτός που κινείται στο κέντρο της πόλης, είναι επιφυλακτικός και συγκρατημένος και οι λόγοι είναι πολλοί!
Το ιικό φορτίο στην πόλη παραμένει υψηλό ενώ την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και άρα προσέχουν μέχρι να έρθει η ώρα για να κάνουν το εμβόλιο.

Ο Πέτρος Παλάσχας μέλος του σωματείου εστίασης μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η εστίαση καθώς παρέμεινε μήνες κλειστή και τώρα με την επανεκκίνηση αναμένουν να αυξήσουν ρυθμό και να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα που δημιουργήθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες.
Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον κ. Παλάσχα, τηρούν τα μέτρα της νομιμότητας και ακολουθούν τα πρωτόκολλα καθώς αφενός υπάρχουν τα αυστηρά πρόστιμα και αφετέρου κανείς δεν θέλει το κατάστημά του κλειστό.

Οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πόλης πριν την πανδημία ήταν σημείο συνάντησης για δεκάδες εργαζόμενους και μη. Ένα μικρό διάλειμμα και ένας καφές ήταν για πολλούς καθημερινότητα. Τώρα, η εικόνα είναι διαφορετική καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν πιο ανοιχτούς χώρους για να βρεθούν.
Η εικόνα αυτή αναμένεται και πάλι να αλλάξει ειδικά όσο θα προχωρά το καλοκαίρι και θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων. «Είμαστε συγκρατημένοι καθώς δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει η κατάσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν και μαζί με το εμβόλιο θα αυξηθεί και η κινητικότητα τόσο στην εστίαση όσο και συνολικά στην αγορά που και εκείνη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και χαμηλούς τζίρους» τονίζει ο κ. Παλάσχας.

Με ένα μόνο self test

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτές, υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test.
Για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) υποχρεωτικά μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Οι κλάδοι είναι οι εξής:
Λιανεμπόριο,
εστίαση,
χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
μεταφορές,
υπηρεσίες καθαρισμού,
κομμωτήρια,
κουρεία και κέντρα αισθητικής,
υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,
σχολές οδηγών,
φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών,
φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων,
δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών,
τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ