ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αίτημα για μεταφορά απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ

Νέα
  • Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι Δήμοι ζήτησε ο Αλ. Καχριμάνης

Τους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους προέτρεψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη Μονάδα ΑΣΑ. «Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της Εταιρίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Καχριμάνης προανήγγειλε ακόμη την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, το οποίο σημαίνει πως οι Δήμοι θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στη Μονάδα. Μέχρι στιγμής οι Δήμοι προτιμούν να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στους ΧΥΤΑ, λόγω μικρότερου κόστους.
Ακόμα ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης έχει να κάνει με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώνεται, όμως υπάρχουν δύο ζητήματα που χρήζουν επίλυσης. Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων. Το δεύτερο είναι το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Ο Γεν. Γραμματέας, κατά τη συνάντησή τους, έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο Εργοστάσιο της Ηπείρου (στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων). Για την Κέρκυρα δεν έγινε κάποια αναφορά, τα απορρίμματα της οποίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Κοζάνη.

Αίτημα για ωρίμανση μελετών

Ο Περιφερειάρχης στη συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παρά τα όσα λέγονταν, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι στο Υπουργείο δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες προς δημοπράτηση. «Ζήτησα- συνέχισε- αν υπάρχουν μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση, να μας τις παραδώσουν, ώστε να τις ωριμάσουμε εμείς. Δεν μπορεί να περιμένουμε 1,5-2 χρόνια, να κλείσουν τα προγράμματα και αυτοί οι δρόμοι να είναι σε εκκρεμότητα». Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμεί και αίτημα συνάντησής του με τον Υπουργό Κων. Καραμανλή.

Ενδεχόμενη επίσκεψη του Υπ. Εσωτερικών

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης, ότι όπως ενημέρωσε την ΕΝΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, από το τέλος Αυγούστου προτίθεται να επισκεφθεί Περιφέρειες της χώρας, ενδεχομένως στο πρόγραμμα να περιληφθεί και η Ήπειρος.

Ευελιξία για έργα πολιτισμού
Σε συνάντηση που είχε με τη νέα Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των Προγραμματικών Συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, που μετατρέπονται σε τροχοπέδη στην εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει η Περιφέρεια με την συνεπίβλεψη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ