ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στόχος η εύρεση κοινού βηματισμού με την ΚΕΔΕ

Νέα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τη νέα της σύνθεση, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων.
Προτεραιότητα για την ΠΕΔ Ηπείρου αποτελεί η εύρεση κοινού «βηματισμού» τόσο στο εσωτερικό της όσο και με την ΚΕΔΕ, με απώτερο σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο μεταξύ, στην ΠΕΔ Ηπείρου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση όπως προέκυψε μετά τις εκλογές με τον πρόεδρο Χρ. Ντακαλέτση να τονίζει πως είναι προφανής η αναζήτηση κοινού τόπου με την ΚΕΔΕ στο επίπεδο της διεκδίκησης, σε μία περίοδο που οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων έχουν φτάσει το 60%, ενώ και οι ΠΕΔ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.
Ένα δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει να κάνει με τα ταμειακά διαθέσιμα και την προοπτική μεταφοράς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Ντακαλέτσης ρωτήθηκε εάν η αυτοδιοίκηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτική σπέκουλα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού από τον Ιούλιο και τη νέα υπουργική απόφαση δεν έχουν προκύψει αντίστοιχες αντιδράσεις.
«Πολλοί δήμοι, όπως ο δήμος Δωδώνης έχουν καταθέσει και δεύτερη αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης. Η στάση δεν έχει αλλάξει, αλλά παραμένει η ίδια. Η επίλυση του θέματος δεν θα έρθει μέσω των δικαστηρίων αλλά από την κεντρική κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε σπέκουλα, αλλά αφού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και τα μνημόνια έχουν τελειώσει, δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να επανέρχεται το θέμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Τέλος, με θετική διάθεση συζητούν οι αυτοδιοικητικοί το περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση και αναφέρεται στις επιλογές των προϊσταμένων, σε θέματα προσωπικού και κυρίως στην παροχή δυνατότητας στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με αναπτυξιακές εταιρείες.