Ηχηρό μήνυμα για τη βία με θύματα γυναίκες

Νέα

Ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σιωπής για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, έστειλε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), υπό τη διοργάνωση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Ιωαννίνων και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν το πολύπλοκο αυτό θέμα, που αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.
Όπως τονίστηκε, η έμφυλη βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το trafficking/ σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους ειδικούς, το πρόβλημα υφίσταται και στην περιοχή μας και συχνά συνδέεται με χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς και με ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κρίση.
Ειδικά στις μικρές και κλειστές κοινωνίες η βία κατά των γυναικών διογκώνεται, ενώ η σιωπή ενισχύεται λόγω φόβου. Φόβου των γυναικών να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια.
«Η βία κατά των γυναικών μπορεί να ξεκινήσει με ένα χαστούκι και να καταλήξει ακόμα και σε ανθρωποκτονία», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, στην εκδήλωση της Κυριακής.
Μόνο όταν ξεπεραστούν ο φόβος και η ντροπή, οι γυναίκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιλώντας για αυτό και κάνοντας μια πρώτη αρχή για να το λύσουν. Το όφελος θα είναι ανεκτίμητο: γι’ αυτές, για την οικογένεια τους, για τα παιδιά τους, για το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο π. Ηλίας Σέπερης εκ μέρους του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγεία Ιωάννης Γεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου και η Πρόεδρος της ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.
«Η έμφυλη βία λαμβάνει χώρα σε όλες τις κοινωνίες ανεξαρτήτως εισοδήματος, τάξης, θρησκείας, πολιτισμού, χρώματος, φυλής ή εθνότητας και είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι ρίζες της εδράζονται στην κοινωνική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και η εξάλειψή της απαιτεί ριζικές αλλαγές στη νοοτροπία της κοινωνίας, ενώ κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη διαιώνιση της είναι μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης.
Όλες και όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας για να σπάσουμε την κοινωνική σιωπή και ανοχή και να δράσουμε αποτελεσματικά απέναντι στη βία κατά των γυναικών, με τη δημιουργία μιας κουλτούρας αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού μεταξύ των φύλων», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Τζούφη.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η βία κατά των γυναικών».
Η έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει έως 27 Νοεμβρίου 2019.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00
Υπεύθυνος Ξενοφών Μπήτσικας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ενημέρωση από τον ΟΚΠΑΠΑ
Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από το 2012 ενεργοποιήθηκε και στον τομέα αυτό και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γ.Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας». Λειτουργώντας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, o «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ) διοργάνωσε τη Δευτέρα 25 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, ενημερωτική δράση με στόχο την πληροφόρηση και ενημέρωση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών καθώς και για να προτρέψει τις γυναίκες όλων των ηλικιών που είναι θύματα βίας να «Μιλήσουν…» και να επικοινωνήσουν με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξή τους.

Δράση και από την αστυνομία
Δράση ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου) διοργανώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας καθώς και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας(Κ.Ε.Θ.Ι.),
Σκοπός της δράσης ήταν η άμεση επαφή με τους πολίτες για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα, τις διάφορες μορφές του και κυρίως τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Παράλληλα, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το ρόλο των νέων Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου σε 14 πόλεις, μεταξύ αυτών και τα Γιάννενα.

Ο. Γεροβασίλη: Να μην είμαστε θεατές
Η Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», τόνισε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και θεματοφύλακας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.
Η βουλευτής Άρτας αναφερόμενη στην ημερίδα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού Άρτας, οι οποίοι ανέλαβαν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Έπειτα, για να καταδείξει το μέγεθος του συγκεκριμένου ζητήματος, παρέθεσε με μελανά χρώματα το πλήθος των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση μέσα σε έναν χρόνο.
Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν στην πράξη και όχι για να μείνουν κενό γράμμα και κάλεσε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου να αξιοποιήσει τη δουλειά που έχει ήδη γίνει και να συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.
Η κα Γεροβασίλη έκλεισε την ομιλία της με τη διαπίστωση πως δεν μπορεί κανείς να μένει θεατής του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και πως αποτελεί ευθύνη όλων η αναχαίτιση και η εξάλειψή του.