ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Εκπροσώπηση στη συνάντηση για την Ιόνια

Νέα

Σε έκτακτη συνεδρίαση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Ιόνιας Οδού και της συνέχισής της μέχρι την Κακαβιά προχώρησε η ΠΕΔ Ηπείρου, μετά την συνεδρίαση που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα και αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι η εκπροσώπηση με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης στη συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή στην Αθήνα αναφορικά με τον συγκεκριμένο οδικό άξονα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις σε άλλα έργα οδικών υποδομών που εκκρεμούν, όπως είναι η σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, το έργο της οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι, αλλά και ο πολύπαθος οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία, για τον οποίο υπολείπονται ακόμη 35 χιλιόμετρα.
Εκείνο που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση ήταν πως η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού με τα ίδια χαρακτηριστικά μέχρι την Κακαβιά είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ήπειρο, που θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές και οικονομικές της προοπτικές.
«Κάθε άλλος σχεδιασμός πέραν του προβλεπόμενου με τις αρχικές μελέτες, θα μας βρει αντίθετους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος επανέλαβε την προ ημερών δήλωσή του περί πρωτοφανούς εμπαιγμού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, εκφράζοντας την ελπίδα, η στάση αυτή να μην αποτελεί και θέση της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Θ. Μπέγκας επέμεινε στο ότι θα πρέπει να αναδειχθεί στη συνάντηση η σημασία του συγκεκριμένου οδικού άξονα και στο πλαίσιο της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, καθώς η διασύνδεση της Ελλάδας με αυτήν αναφέρεται αποκλειστικά στην ολοκλήρωση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα άλλα μέλη της ΠΕΔ, όπως ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος, ο δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος, ο δήμαρχος Ζηρού Νικ. Καλαντζής, ο δήμαρχος ΑρταίωνΧρ. Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς και ο Β. Γαρδίκος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ζίτσας.

 

Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών έστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη και Μάριος Κάτσης στην οποία ρωτάνε τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η εκτέλεση του έργου της οδικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Κακαβιάς και με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ότι το έργο θα είναι τετράιχνο, ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες και μελλοντικές κυκλοφοριακές ανάγκες.
«Παρότι, η οδική σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η νέα μελέτη υποβιβάζουν το έργο από τετράιχνης σε δίιχνης διατομής, προτείνοντας ουσιαστικά μια αμελητέα βελτίωση του υπάρχοντος οδικού άξονα που δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.
Ο νέος σχεδιασμός και η νέα μελέτη ανατρέπουν τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα, γυρίζουν το έργο στην προ-δωδεκαετίας κατάσταση, ενώ αποτελούν πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, τους κατοίκους και τους φορείς», σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης μεταξύ άλλων.