ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – Αλέκος Καχριμάνης: «Τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι»

Νέα

«Δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε πολλούς αποδέκτες ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων όπου δήμαρχοι έθεσαν μεταξύ άλλων και το θέμα της επανεξέτασης της σύμβασης.
Ο κ. Καχριμάνης ερωτηθείς, ξεκαθάρισε ότι η Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων γίνεται βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μελετών και του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε καλώντας όλους « να τιμήσουν τις υπογραφές τους».
Ο κ. Καχριμάνης απαντά έτσι σε όσους έθεσαν το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης λέγοντας «Για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει».
Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε ότι η περιφέρεια ήταν πρωτοπόρα στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο, εξήγησε για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος».

«Τους βοηθήσαμε να αντεπεξέλθουν…»

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έπραξε η Περιφέρεια για να βοηθήσει τους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας: «Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε τους Δήμους. Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια. Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου. Θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι έπρεπε από καιρό, να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις δεν ανταποκρίνονται. Από τον «Κλεισθένη» προβλέπεται πως θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε ένα ζήτημα και με την εταιρεία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο «πλευρών». Αυτή είναι η εντολή που έχουμε.

Πυρά και για τους ΧΥΤΑ…

Ο κ. Καχριμάνης έθεσε προ των ευθυνών τους του δημάρχους και για τους ΧΥΤΑ λέγοντας ότι έχουν χρέη που δεν έχουν τακτοποιηθεί ενώ επανέλαβε ότι οι υπογραφές πρέπει να τηρούνται. «Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; Δεύτερον οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι» κατέληξε.