Η λειτουργία στρατιωτικών μονάδων στην επιμεθόριο περιοχή με την Αλβανία, για πολλές δεκαετίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ωφελούνται άμεσα από την παρουσία τους.
Η ΠΕΔ Ηπείρου επισημαίνει στο ψήφισμά της τη σημασία αυτών των μονάδων και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκύψουν αν διακοπεί η λειτουργία τους. Η πιθανότητα κλεισίματος στρατοπέδων στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου φέρνει τους δήμους Φιλιατών και Κόνιτσας σε αναστάτωση, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και οι δήμοι Πωγωνίου και Αρταίων καθώς η πολιτική ηγεσία φαίνεται πως θα συνεχίσει ακάθεκτη προς την υλοποίηση αυτή. Τους λόγους για τους οποίους τα στρατόπεδα δεν πρέπει να κλείσουν παρέθεσαν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου οι Δήμαρχοι Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Αρταίων.
Τα στρατόπεδα αυτά υπηρετούν καταρχάς εθνικούς λόγους υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά επιπλέον και για μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών λόγων.
Αυτό που φαίνεται προς το παρόν πάντως είναι πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμμένει στην απόφασή του να προχωρήσει σε πρώτη φάση στο κλείσιμο 140 περίπου στρατοπέδων, μεταξύ αυτών και των τεσσάρων της Ηπείρου και σε δεύτερη φάση να ακολουθήσουν άλλα 100 περίπου στρατόπεδα.
Το σχέδιο ψηφίσματος της ΠΕΔ Ηπείρου που εγκρίθηκε καταρχάς και θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στην ΚΕΔΕ αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, παρουσίασε συνοπτικά ο πρόεδρος Παναγιώτης Νταής. «Το πρώτο που λέμε, είναι πως με την λειτουργία των στρατοπέδων εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στις επιμεθόριες περιοχές. Η συνέχιση λειτουργίας των μονάδων αυτών έχει εξαιρετική σημασία για την περιφερειακή, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται στην επιμεθόριο περιοχή, στα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε με μία χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε και που διαχρονικά παρουσιάζεται οξυμένο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Επίσης, ότι οι μονάδες αυτές διαχρονικά, βοηθούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμμετέχοντας ενεργά στην Πολιτική Προστασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νταής.
Πρώτα στο ΥΠΕΘΑ και μετά στην Πανηπειρωτική
Ο δήμος Φιλιατών με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους θα προχωρήσει σε κινητοποίηση αποκλεισμού του λιμένα εσωτερικού στην Ηγουμενίτσα την προσεχή Τρίτη και την ερχόμενη Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΘΑ. Την επόμενη ημέρα όπως προτάθηκε στην ΠΕΔ θα εκφραστούν οι ενστάσεις των φορέων για το σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.
Εκπέμπουν SOS αλλά δεν ακούει κανείς
Από τον δήμο Φιλιατών, ο δήμαρχος Βασίλης Τζίγκος επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και στη διάρκεια της κινητοποίησης της Πέμπτης στους Φιλιάτες που κορυφώθηκε με πορεία μέχρι το 628 Τάγμα Πεζικού και τόνισε πως ο υπουργός κ. Δένδιας τους είχε ενημερώσει προ δύο εβδομάδων, ότι η απόφαση για το κλείσιμο του στρατοπέδου είναι οριστική. «Αναζητήσαμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις και η Περιφέρεια απέστειλε σχετικό έγγραφο με την πρόταση να μετατραπεί σε Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κόστος για τη διαμόρφωση του στρατοπέδου, αλλά έκτοτε δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Δυστυχώς με βάση και τα δημογραφικά στοιχεία οδηγούμαστε με ακρίβεια στην ερημοποίηση της περιοχής. Σε μία δεκαετία από σήμερα δε θα έχει μείνει κανείς στα χωριά της μεθορίου», σημείωσε ο κ. Τζίγκος.
Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου και Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας. «Η παραμεθόριος περιοχή βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εδώ και χρόνια. Το ζήτημα είναι πως το έχουμε θέσει στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς, όλοι δείχνουν κατανόηση και αμέσως μετά παίρνουν αποφάσεις που δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο», τόνισε ο κ. Καψάλης.
«Το ενδεχόμενο λουκέτο στο στρατόπεδο της Κόνιτσας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της επιμεθόριας περιοχής. Σέβομαι την προσπάθεια του υπουργείου να αναδιοργανώσει και να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όμως αυτό που λέμε, είναι πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής», τόνισε ο κ. Παπασπύρου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της ΠΕΔ που εξέφρασαν την ομόθυμη υποστήριξη και συμπαράσταση στην προσπάθεια των δήμων και των τοπικών κοινωνιών να μην κλείσουν στα στρατόπεδα που λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια.