Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 15 Ιανουαρίου

Νέα

Το 2019 μας αποχαιρετά με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τα τέλη κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση σε όσους δεν πρόλαβαν να τακτοποιήσουν την πληρωμή τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προθεσμία θα έληγε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ωστόσο η διαδικασία παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος Λογιστών Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι την σημερινή τελευταία μέρα του χρόνου.
Οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά άνω των 2 δισ. ευρώ στην εφορία. Τις ίδιες ημέρες θα λάβουν οι δικαιούχοι το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα δοθούν και οι επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι σήμερα να πληρώσουν:
– ΕΝΦΙΑ: Την τέταρτη από τις συνολικά πέντε δόσεις του φετινού φόρου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ
– Τέλη κυκλοφορίας για το 2020 που πήραν παράταση αλλά πρέπει να πληρωθούν. Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως σήμερα Τρίτη 31 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν στη υποβολή δήλωσης ακινησίας του οχήματός τους στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν κατατεθούν οι πινακίδες του οχήματος, τότε στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο στο 100% των τελών που του αναλογούν.
Πέραν των πληρωμών κάποιοι δικαιούχοι έχουν λαμβάνουν καθώς έρχεται πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα θέρμανσης.
Συγκεκριμένα για το:
– Κοινωνικό μέρισμα: Τα χρήματα είναι διαθέσιμα. Όσοι όμως μπήκαν στη διαδικασία της ένστασης, τα χρήματα θα τα εισπράξουν στις αρχές του χρόνου. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 267.342 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί πάνω από 1 εκατομμύριο.
Για το Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς τραπεζικού λογαριασμού των περίπου 600.000 δικαιούχων που δικαιούνται φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα σταλεί στις τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα συνολικά 84 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Το μέσο επίδομα φέτος, διαμορφώνεται φέτος στα 140 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να εμφανιστούν ότι έχουν αγοράσει την απαιτούμενη αξία πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του πετρελαίου πρέπει να είναι η διπλάσια του ύψους του επιδόματος.
Ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών αναφέρθηκε και στις αλλαγές του 2020 με κυριότερη την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ