Παράνομες οι απολύσεις ανεμβολίαστων

Νέα

Τι επισημαίνει ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος για απολύσεις και μειώσεις μισθών

«To ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ξεκαθαρίζει ο εργατολόγος και πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε.
Ο κ. Μητρόπουλος έσπευσε για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσει ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το νομοθετικό πλαίσιο ενώ τάχτηκε υπέρ της αναλογικότητας αναφορικά με την καταβολή μισθού σε εκείνους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν και κινδυνεύουν από 1η Σεπτεμβρίου να τεθούν σε αναστολή χωρίς μηνιαίες αποδοχές και με σοβαρές επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα!

«Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο, ή να κόψει τον μισθό, ολόκληρο ή τμήμα του, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει, όπως ακούω δυστυχώς και από συναδέλφους μου, ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η αναστολή στον ιδιωτικό τομέα, όπου κάποιος μπαίνει σε αναστολή για οικονομοτεχνικούς μόνο λόγους» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Μητρόπουλος απάντησε και σε όσα αφορούν την συνταγματική νομοθεσία: «Το Σύνταγμα, η σημερινή νομοθεσία και η ισχύουσα νομοθεσία που μας έρχεται από διεθνείς συμβάσεις, δεν επιτρέπουν αυτά τα θέματα».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αναστολές που έπονται για χιλιάδες υγειονομικούς από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη: «μέχρι τώρα έχουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δομές Πρόνοιας. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε πολλαπλάσιους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας», τόνισε για να συμπληρώσει ότι το σύστημα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα μέσα πειθούς. «Η στέρηση του μισθού είναι σκληρό μέτρο που απευθύνεται στην διαβίωση παιδιών και οικογενειών» κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ