Παραμονή στο σπίτι προτείνουν οι πνευμονολόγοι

Νέα

Να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών και να παραμείνουν στο σπίτι τους, προτείνει στους πολίτες ο πρόεδρος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων Παναγιώτης Ζώης. Ο κ. Ζώης μαζί με άλλους συναδέλφους του σηκώνουν το βάρος καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς. Ο κ. Ζώης ξεκαθαρίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και επίσης να ακολουθούν πιστά και ευλαβικά όσα συστήνουν οι επιστήμονες.
Στο μεταξύ, οι ιατρικοί σύλλογοι δίνουν οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης του κορωναϊού στο σπίτι σε περίπτωση που νοσήσει κάποιο μέλος της οικογένειας.
Σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να παραμείνουν σε άλλο δωμάτιο ή να διαχωριστούν από τον ασθενή, για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο, εφόσον υπάρχουν.
-Κατά την φροντίδα του ασθενούς θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα προσώπου, ή εάν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο. Φοράτε μια μάσκα προσώπου μίας χρήσης και γάντια όταν αγγίζετε ή έρχεστε σε επαφή με τα σωματικά υγρά του ασθενούς, (όπως σάλιο, βλέννα) καθώς και με το αίμα ή τα κόπρανα.
-Πετάξτε τις μάσκες και τα γάντια μίας χρήσης μετά τη χρήση τους. Μην επαναχρησιμοποιείτε. Κατά την αφαίρεση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, πρώτα αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια. Στη συνέχεια, καθαρίστε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών. Αφαιρέστε και απορρίψτε τη μάσκα προσώπου και καθαρίστε αμέσως τα χέρια σας πάλι με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
-Αποφύγετε να μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή. Δεν πρέπει να μοιράζεστε τα πιάτα, τα ποτήρια, τα κύπελλα, τα μαγειρικά σκεύη, τις πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα. Αφού ο ασθενής χρησιμοποιήσει αυτά τα αντικείμενα, θα πρέπει να τα πλένετε προσεκτικά.
-Καθαρίστε καθημερινά όλες τις σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες, όπως μετρητές, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες και κομοδίνα κ.ά. Επίσης, καθαρίστε τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά πάνω τους. Χρησιμοποιήστε οικιακό προϊόν ή χλωρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος.
-Πλύνετε καλά τα ρούχα. Αφαιρέστε αμέσως και πλύνετε τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα που περιέχουν αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά. Φοράτε γάντια μίας χρήσης κατά το χειρισμό λερωμένων αντικειμένων και κρατήστε τα λερωμένα αντικείμενα μακριά από το σώμα σας. Καθαρίστε τα χέρια σας (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών σας.
-Γενικά, χρησιμοποιείτε ένα κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σύμφωνα με τις οδηγίες του πλυντηρίου και στεγνώστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τις θερμότερες θερμοκρασίες που συνιστώνται στην ετικέτα του ρουχισμού.
Τοποθετήστε όλα τα χρησιμοποιημένα γάντια μίας χρήσης, μάσκες προσώπου και άλλα μολυσμένα αντικείμενα σε δοχείο και απομακρύνετέ τα. Καθαρίστε τα χέρια σας (με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) αμέσως μετά το χειρισμό αυτών των αντικειμένων. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
-Αν πάλι δεν μένετε στο ίδιο σπίτι, περιορίστε τις επισκέψεις στον χώρο του ασθενούς ή και απαγορεύστε τις αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να πραγματοποιηθούν. Τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδια και όχι οι ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα όσοι είναι άρρωστοι. Βεβαιωθείτε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι αερίζονται καλά και ανοίγετε τα παράθυρα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ